Читај ми!

Дан Војне академије

Уручењем признања својим најуспешнијим припадницима Војна академија обележава свој дан и 163. годину постојања. Свечаности ће присуствовати први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Војна академија (ВА) обележиће свој дан и 163. годину постојања, када ће, у присуству војних и државних функционера, бити уручена признања најуспешнијим припадницима те високошколске установе.

Свечаности ће присуствовати први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, најавило је Министарство одбране.

На свечаности ће ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Миодраг Јевтић уручити признања најуспешнијим припадницима те високошколске установе.

Начелник ВА генерал-мајор Младен Вуруна ће уручити дипломе припадницима система одбране који су у претходној години стекли академско звање магистра.

Вуруна ће уручити и захвалнице институцијама које су пружиле посебан допринос наставном процесу у Војној академији, наводи се у саопштењу.

Војна академија обележава 163. годину постојања и свој дан, 18. март, у знак сећања на исти датум из 1850. године, када је кнез Александар Карађорђевић одобрио да се формира Артиљеријска школа.

Та војно образовна установа се кроз историју мењала и прилагођавала сложеном процесу војног образовања, а први корак у стварању официрског кадра начинио је 1833. године кнез Милош Обреновић, када је на школовање у Русију послао 30 младића - од сваког рода по 10 младих одабраних Срба да се "изуче за официре".

Четири године касније, крајем 1837. године, одлучено је да се у Србији отвори трогодишња школа у коју су примљена 32 младића, а оснивањем Тополивнице, 1848. године у Београду, све је више потенциран значај образованог војничког кадра и неопходност поновног оснивања школе за официре.

Убрзо затим, кнез Александар Карађорђевић 18. марта 1850. године одобрава да се формира Артиљеријска школа.

Овај акт представља утемељење војног школства у нас и зато је у Војсци Србије усвојен 18. март као Дан Војне академије - једине војне високошколске установе у Србији.

Војна академија данас, као један од најстаријих стубова образовања у Србији, успела је да константним реформама и прилагођавањем студијских програма одоли свим изазовима времена.

Та војно-образовна установа задовољава највише светске стандарде у образовању официрског кора, а са акредитованим студијским програмима је равноправна са свим признатим факултетима у земљи и иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара