Читај ми!

Тежак пут од Дома до посла

Штићеницима домова за незбринуту децу најтеже је да напуне 18 година. Тада из Дома или хранитељске породице излазе у свет у коме су препуштени сами себи. Последње две године деца без родитељског старања се све чешће поверавају хранитељским породицама.

Последње две године, незбринута деца поверавају се највише хранитељским породицама, па се њихов број у домовима смањује. Један од таквих је и Дом у Бањи Ковиљачи.

Једна група штићеника, свега њих деветоро тренутно је у Дому за децу и омладину без родитељског старања у Бањи Ковиљачи.

На услове боравка се не жале, али колико год се васпитачи трудили, држава и бројни донатори обезбеђивали материјалну или стручну помоћ, ожиљци у ниховим душама тешко зарастају и готово никад не нестају.

Најтеже је кажу, када напуне 18 година. Тада је време да крену даље, јер су после напуштања дома препуштени сами себи.

"Проблем је кренути у тај нови живот. Посао, стан, то је све веома тешко за нас", каже један штићеник.

"Сада живим код друга па тражим посо, не могу да нађем посао нигде", каже други штићеник.

Немају породицу ни имовину, већ подршку само од људи који су их у Дому одгајали и Центра за социјални рад. Не траже ништа, али добро им дође гардероба, шминка или неки други поклон.

"Воле да им донатор да и неки динар да изађу у кафић, да оду у дискотеку, како они кажу џепарац им је све краћи и краћи. Али у принципу, нешто што би стварно њима требало, то је нека подршка и помоћ при самом изласку из дома", каже Деса Игњатовић, педагог у Дому.

Након посете и сазнања о тешким условима мале домске заједнице у којој је смештено седморо деце из Кулине, део неопходних средстава донирали су чланови Џип клуба "Екстрем 015" из Лознице.

"Нама је срце пуно што смо малим гестом пажње помогли овој деци и мислимо да је ово неки добар импулс за почетак ових активности нашег клуба", каже Драган Милутиновић, члан тог клуба.

Њихова жеља је да овај хумани пример следе и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара