Читај ми!

Државни факултети за више стандарде рада

Због значаја образовања и јавног интереса, који постоји, за области медицине, права и педагогије, неопходно да те струке држава третира као посебно регулисане професије и повиси стандарде рада на тим факултетима, закључено на Конференцији државних правних факултета у Новом Пазару.

На Конференцији државних правних факултета у Новом Пазару закључено је да због значаја образовања и недвосмислен јавни интерес који постоји, поготово у области медицине, права и педагогије, неопходно је да те струке држава третира као посебно регулисане професије.

Због тога је потребно законом прописати посебне услове за рад високошколских установа које изводе студијске програме за стицање дипломе одговарајућег нивоа и врсте студија у тим областима, узимајући у обзир регулативу, стандарде и праксу у Европској унији, као и процесе европских интеграција, наводи се у саопшењу.

Како се истиче, то подразумева постављање виших стандарда и критеријума у образовању будућих носилаца професија које непосредно утичу на живот људи. Ти стандарди и критеријуми се морају подједнако односити на државне и приватне високошколске установе, које се баве образовањем стручњака у овим областима.

Учесници конференције сматрају да би такав приступ значајно допринео подизању квалитета студија и уједначавању критеријума који су неопходни за што виши ниво професионалног обављања послова у тим областима од посебног друштвеног значаја.

Када је у питању образовање правника, то би био корак у приближавању постојећим стандардима у развијеним европским државама, нарочито у домену владавине права, рада државне управе и правосуђа, као основним претпоставкама за подизање нивоа остваривања и заштите људских права, наводи се у закључку конференције.

Како се подсећа, приликом прописивања тих посебних услова, потребно је имати у виду да је држава оснивач одређеног броја високошколских установа у тој области, да више деценија контролише њихов рад кроз учешће у органима управљања, утврђивање броја наставника, сарадника и студената, праћење услова и континуитета образовног процеса, чиме непосредно утиче и на квалитет студија.

Због тога Конференција сматра да је потребно законом уредити ову област, као што је то случај у неким другим државама, како би се обезбедило да професије од посебног друштвеног значаја, попут лекара, судија, тужилаца, нотара, адвоката, професора и наставника, обављају
стручњаци који ће добити адекватно и уједначено високошколско образовање, без обзира на власничку структуру високошколских институције, закључује се у саопштењу са конферанције.

Скупу су присуствовали сви декани правних факултета државних Универзитета у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи