Читај ми!

Верске службе у војсци након 70 година

Након седамдесет година очекује се да ће прва богослужења у војсци почети у наредним месецима. У професионалну војну службу биће примљено 13 свештеника СПЦ, један имам и један војни капелан, а њихова обука ће почети у априлу.

Србија је једна од земаља са дугом традицијом свештеничке службе у војсци. Од априла почиње обука за официре 15 верских службеника, односно војних свештеника. У професионалну војну службу биће примљено 13 свештеника СПЦ, један имам и један војни капелан. Највише припадника Војске изјаснило се да су православне веросиповести.

После завршених богословских студија у Словенији, Горан Аврамов се враћа у родни Београд и добија службу капелана. По препоруци надбискупа Станислава Хочевара пријављује се у војну службу.

Каже да је годинама осећао приврженост војсци и радује се што ће наставити породичну традицију, јер су му деда и прадеда били војна лица.

"Бог се после 70 година поново враћа у нашу државу, у нашу војску и наша црква ће и Бог бити заједно у тим институцијама да би могли да помогнемо на подизању морала, на подизању, да кажемо, и духовног и душевног интегритета у нашој војсци, у нашој земљи", каже капелан Аврампв.

После безбедносне провере и теста физичких способности, психолошких капацитета и здравствених прегледа, пре него што буду примљени на посао, кандидати ће морати да прођу и обуку за официре. Свештеници ће служити у јединицама и установама Војске Србије и Министарства одбране.

Верски аналитичар Живица Туцић каже да ће сваки војник имати могућност да приступи било свештенику, хоџи или рабину и да га упита за неке своје дилеме.

"Једноставно, да потражи неки савет, да олакша себи ситуацију, мада су сада у војсци они који су ту добровољно", каже Туцић.

Србија је међу првим државама у Европи која је свештеничку службу регулисала законом. После седамдесет година прва богослужења у војсци очекују се у наредним месецима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије