Читај ми!

Ишарана табла Аћиф-ефендије

Табла са ликом Аћиф-ефендије ноћас ишарана плавим спрејом. Бошњачко национално веће позвало надлежне органе да предузму све како би починиоци били откривени и кажњени.

Бошњачко национално веће (БНВ) у техничком мандату пријавило је новопазарској полицији да је "оскрнављена" табла са ликом Аћифа Хаџиахметовића и позвало надлежне органе да предузму све како би починиоци били откривени и кажњени.

У саопштењу БНВ наводи се да су непознате особе у ноћи између недеље и понедељка плавим спрејом ишарали део табле са именом и текстом биографије Аћифа Хаџиахметовића.

Табла са ликом Аћиф-ефендије током јутра је очишћена.

Скрнављење табле осудио је Градски одбор Странке демократске акције оценивши да то "представља чин отворене мржње према Бошњацима и бошњачкој културно - историјској баштини".

Та странка наводи у саопштењу и да се тим чином "жели унети немир и несигурност код Бошњака и зауставити процес остваривања Уставом и законом гарантованих права Бошњака у Санџаку и Србији".

Таблу Аћифу Хаџиахметовићу, који је био управник Новог Пазара за време Другог светског рата, БНВ у техничком мандату поставило је 4. августа 2012. године у Улици 28. новембра, на месту где је некада била његова кућа.

Аћиф Хаџиахметовић међу Бошњацима у Санџаку познат је као организатор одбране Новог Пазара од четника у Другом светском рату, а власти послератне Југославије прогласиле су га ратним злочинцем и јавно стрељале 21. јануара 1945. године.

Хаџиахметовић је добио високо немачко одликовање, а поједини историчари сматрају га одговорним за злочине над Србима у Другом светском рату.

Министарство правде Србије раније је покренуло поступак да се табла са његовим именом уклони.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара