Читај ми!

Дан адвокатуре Србије

Људска права имају гаранције само ако грађане штите независна адвокатура и правосуђе, а српска академија је током 151 године постојања очувала своју независност, рекао на свечаној академији поводом Дана адвокатуре Србије председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.

Свечаном академијом у Дому војске обележен је Дан адвокатуре Србије, односно 151 година постојања адвокатуре у Србији.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да обележавање адвокатуре у окружењу и Европској унији последње две године протиче под слоганом "правда у опасности".

"Адвокатура као независна и саморегулирајућа професија постављена је као камен темељац гаранције основних људских права", рекао је Ђорђевић и додао да је током 151 године српска адвокатура остала независна.

Ђорђевић је додао да су људска права у развијеним друштвима, али и у оним нестабилним, у транзицији, једино заштићена и имају гаранције ако грађане штите независна самостална адвокатура и правосуђе.

Ђорђевић је истакао да је адвокатура у Србији увек била патриотска, али да су се увек поштовала начела и да су сви адвокати у свету за српске колеге сабраћа.

Председник Комморе је оценио и да се последњих година намеће удруживање свих респектабилних међународних асоцијација адвоката ради заштите грађана, а не адвоката.

Међународна унија адвоката основана је 1928. године, а један од оснивача била је Србија, подсетио је Ђорђевић и поручио окупљенима да остану заједно на путу који води очувању владавине права, гарантује људска права и адвокатуру чини квалитетнијом.

Државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић рекао је да то министарство чини све да уради оно што је најхитније, односно да се закони ускладе са Уставом, а онда и са осталим међународним стандардима.

Свечаној академији присуствовали су и државни секретар МУП-а Владимир Божовић, помоћник министра правде и државне управе Чедомир Бацковић, председник Међународне уније адвоката Жан Мари Боргубору, први потпредседник саветодавног тела Европске комисије и Савета Европе за област права и положај адвоката у свим европским земљама Алдо Булгарели.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара