Читај ми!

Одмазда против узбуњивача?

Због указивања на малверзације и корупцију у свом колективу, радница Казнено-поправног завода у Нишу Валентина Крстић добила статус узбуњивача, али и суспензију са радног места. Министарство правде тражи да се суспензија укине.

Радница нишког Казнено-поправног завода Валентина Крстић, која је указивала на малверзације и корупцију у тој установи и због тога добила статус узбуњивача, суспендована је одлуком заменика управника Завода. Из Управе за извршење кривичних санкција поручују да суспензија није последица њеног статуса узбуњивача.

Међутим, Мисија ОЕБС-а сматра да је одлука КПЗ "Ниш" први познати случај очигледне одмазде против узбуњивача.

Валентина Крстић, сада бивша начелница службе за обуку и упошљавање, каже да је због тога што је пријавила незаконите набавке, крађу воде, струје и горива, присвајање станова у власништву КПЗ-а, пребачена на ниже радно место, а затим је против ње покренут диспциплински поступак.

"Након што сам пријавила малверзације била сам шиканирана, вршен је притисак на мене да учествујем у противзаконитим радњама, што сам ја, наравно, одбила. Сада сам суспендована и очекујем отказ", прича Крстићева.

Статус узбуњивача који је добила од Агенције за борбу против корупције подразумева двогодишњу заштиту од шиканирања и малтретирања.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да основни принцип у заштити узбуњивача мора да буде забрана било какве одмазде.

"Овакав поступак најдиректније, ја мислим сваког објективног, асоцира на одмазду и тај поступак треба анулирати", истиче Шабић.

Међутим, Управа за извршење кривичних санкција саопштава да дисциплински поступак није у вези са статусом узбуњивача већ да је реч о тежим повредама радних обавеза и дужности.

Саопштавају да се Валентина Крстић терети да је "неовлашћено, без знања и одобрења заменика управника, искористила меморандум Казнено-поправног завода, у допису којим се приватно обратила Полицијској управи у Нишу".

Међутим, после састанка повереника за информације од јавног значаја, омбудсмана и директорке Агенције за борбу против корупције у Министарству правде, министар Никола Селаковић захтева од заменика управника КПЗ "Ниш" да, без одлагања, стави ван снаге одлуку о суспензији Валентине Крстић. Министарство правде захтева да се утврди одговорност за незаконита поступања у КПЗ "Ниш".

Министарство истиче да је први пут након 13 година извршена интерна ревизија пословања нишке казнено-поправне установе и најављује да ће надлежним државним органима доставити све релевантне доказе и прибављена сазнања о незаконитим поступањима у КПЗ "Ниш", наводи се у саопштењу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара