Читај ми!

Мађарска жели најбоље односе са Србијом

Амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовиц поручио да Мађарска жели да гаји најбоље односе са Србијом, исто као и што мађарска заједница треба да гаји најбоље могуће односе са српском заједницом у Војводини.

Мађарска жели да гаји најбоље односе са Србијом, исто као и што мађарска заједница треба да гаји најбоље могуће односе са српском заједницом у Војводини, поручио je амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовиц у Чуругу.

"Постоје отворена питања из прошлости, а најбоље и најсимболичније место је тамо где су се десили злочини са обе стране", рекао је Никовиц.

Амбасадор Мађарске је у Чуругу присуствовао почетку радова на адаптацији некадашњег "Топаловог магацина" у Музеј жртава Рације, у знак сећања на стотине мештана који су побијени током акције мађарских фашистичких окупационих власти у јануару 1942. године.

Донацију од 10 милиона динара за радове обезбедила је Влада Мађарске, напоменуо је Никовиц.

Саветница председника Србије Јасмина Митровић Марић поручила је да ће српска страна, такође у Чуругу, обележити меморијално место на ком су, у знак одмазде за Рацију, крајем 1944. године стрељани тамошњи Мађари.

Ово су раније договорили председници Србије и Мађарске, Томислав Николић и Јанош Адер, који су најавили и да ће се срести у Чуругу.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је на скупу нагласио да "прошлост не служи за лизање рана, већ је важна да би се генерације суочиле са њом".

"То ће бити формално помирење између Срба и Мађара које ће бити веома значајно и за цео регион. Јер ако се могу помирити Срби и Мађари, онда могу и Срби и Хрвати, Хрвати и Бошњаци, Срби и Бошњаци, Албанци и Срби", оценио је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара