Читај ми!

Вече за Ану

Ана Илић болује од Фридрајхове атаксије, ретке генетске болести за коју нема лека. Књижевно вече са младом песникињом из Владичиног Хана, приредили су Национална организација за ретке болести Србије и Атеље 212. Ана је спас нашла у поезији.

Данас је међународни дан ретких болести. Тим поводом Национална организација за ретке болести Србије и Атеље 212 приредили су књижевно вече са младом песникињом из Владичиног Хана, Аном Илић која болује од Фридрајхове атаксије, ретке генетске болести за коју нема лека. Ана је спас нашла у поезији.

Моје мисли су увек личиле на поезију. Чим сам научила да пишем, почела сам да их записујем, каже млада песникиња Ана Илић којој је у десетој години установљена Фридрајхова атаксија. Пре годину дана уз помоћ групе писаца објавила је прву књигу стихова "Под светлом истине".

"Видела сам лавином затрпане жудње, али моћи ћу да наставим, видела сам оштрих речи ране и крвавих суза жртве. Моћи ћу да их заборавим", цитирао је Анине стихове глумац Иван Јевтовић.

До сада су приређени књижевни сусрети широм Србије, али и у Лос Анђелесу и Торонту. За Ану су одржани и многи рок концерти. Сусрет са глумцима и пријатељима у Атељеу 212.

"Ово је више у склопу Дана ретких болести. Хтела бих да станем на њихову страну, на нашу страну. И ја ту спадам и да будем неки лидер. Тако сам вечерас представљена мислим и волела бих да у тој борби истрајем и да донесем неке победе особама са ретким болестима", каже песникиња из Владичиног Хана Ана Илић.

Ани најтеже пада то што не може да излази из стана кад пожели. Живи на другом спрату у згради без лифта.

"До прошле године Ана је имала право на бањску рехабилитацију, а сада нема ни то право. Сва права која није имала раније и даље их нема, приступ лековима, приступ одређеним помагалима, права на увећану додатну и туђу негу. Све то јој је и даље ускраћено", наводи Горан Илић, Анин отац.

Пријатељи су увек ту, и кад треба и кад не треба, каже помало у шали. Самоћа јој прија. Тада чита, слуша мизику и ослушкује себе. Ана ће ускоро објавити још једну књигу поезије. Појавиће се и роман, али детаље о њему за сада не открива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара