Читај ми!

Николић: Култура није трошак

Томислав Николић прихватио позив да буде покровитељ Народне библиотеке Србије. Култура, просвета, наука и уметност не могу се посматрати као трошак већ као инфрастуктурно улагање у бољи живот свих грађана, развој државе и друштва, поручио Николић на обележавању дана те институције.

Председник Србије Томислав Николић прихватио је позив да буде покровитељ Народне библиотеке Србије и на обележавању дана те институције поручио да се култура, просвета, наука и уметност не могу посматрати као трошак већ као инфрастуктурно улагање у бољи живот свих грађана, развој државе и друштва.

Николић је позвао Владу Србије, Град Београд и појединце да без одлагања покрену обнову здања на Косанчићевом венцу, где се некада налазила та библиотека, која је уништена у бомбардовању 6. априла 1941. године.

"Стекли су се сви услови да наше друштво покаже свест и плански приступи уређењу локалитета на Косанчићевом венцу на који треба симболично да се врати Народна библиотека Србије", истакао је Николић.

Председник је напоменуо да друштво које не разазнаје значај културе, просвете, науке и уметности само себе осуђује на постепено, али сигурно одумирање.

"Време у којем живимо оптерећено дуготрајном економском кризом као да нас је пољуљало у посвећености истинским вредностима стваралаштва и заштите културне баштине", рекао је Николић и додао да се наш однос према установма културе, а посебно према библиотекама мора мењати, тако да се оне разумеју као ресурс за стабилан напредак друштва и државе.

Потребно је, додао је Николић, пружити системску и сихронизовану подршку националним установама културе, али и оним регионалним и локалним.

Николић је, како је истакнуто на обележавању Дана библиотеке и националног Дана књиге, први шеф државе који је присуствовао том свечаном чину.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара