Читај ми!

Адвокати бране своја права

У Србији се обележава Дан адвоката. На свој празник адвокати бране право да наплате посао који су обавили. За пружање бесплатне правне помоћи држава им дугује неколико милијарди динара.

Адвокати у Србији обележавају Дан адвоката, када бране своје право да наплате посао који су обавили. За пружање бесплатне правне помоћи држава им дугује неколико милијарди динара.

Бране права других, али не могу да се изборе за свој новац. Такав проблем има и адвокат Небојша Милосављевић.

Заостајање у исплатама за одбране по службеној дужности, каже, траје годинама.

"Нисам никада водио неку калкулацију колико ми држава дугује, али сигурно, отприлике десетине хиљада евра. То је пар година и углавном је и инфлација и појела тај новац", рекао је Милосављевић.

Како кажу у Адвокатској комори, у Србији још неколико хиљада адвоката пружа бесплатну правну помоћ, а за то не добија накнаду.

Дуговања министарства правде и Високог савета судства су око 750 милиона динара. Међутим, како кажу, много већи проблем је дуг Министарства унутрашњих послова.

"Када је у питању поступање у претходном поступку, то је поступање пред МУП-ом, то је више милијарди у питању, што је недопустиво. Ми имамо адвокате који су доведени у безизлазну ситуацију јер на име здравственог, пензијског, инвалидског осигурања, доприноса, пореза дугују држави два пута мање него што држава дугује њима", каже председник Коморе Драгољуб Ђорђевић.

Према подацима Министарства правде, дуг за 2009. и 2010. годину исплаћен је у децембру, и дугује се још 300 милиона динара за 2011. годину. Кажу да ће тај проблем решити, у чему им помаже и министарство финансија.

"С обзиром на то да нисмо буџетом добили средства за ову намену, видећемо, пошто велики број адвоката дугује за порезе, да ли можемо извршити пребијање. Тако би те њихове износе које им држава дугује на основу службених одбрана пребили са дуговањима за порезе и доприносе", објашњава државни секретар Министарства правде и државне управе.

Бесплатну правну помоћ, која је обавезна према Уставу и закону, обезбеђују и држава и адвокати. За одбрану по службеној дужности држава плаћа само половину просечне тарифе, а остатак покривају сами адвокати.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара