Читај ми!

Француски судија истражује убиства новинара

Истражни судија из Француске Ален Биро ангажован као консултант - сарадник од стране Комисије за истину о убиствима новинара. Остварен задовољавајући контакт са Републичким јавним тужилаштвом и тужиоцем за организовани криминал, саопштава Комисија.

Комисија за истину о убиствима новинара саопштила је да ће у врло кратком периоду имати могућност да директно изврши увид у сав оперативни материјал, да је остварила задовољавајући контакт са Републичким јавним тужилаштвом и тужиоцем за организовани криминал и да је као консултанта ангажовала француског истражног судију Алена Бироа.

У саопштењу се наводи да је Комисија, чији је председник Веран Матић, одржала 5. седницу и да је усвојен Пословник о раду Комисије којим је утврђена организација, начин рада и поступак доношења одлука Комисије.

Наводи се, такође, да је пословник и формално омогућио идеју да Комисија унутар себе оснива радне групе, али и да од тог тренутка може ангажовати стране експерте и друге особе за која се процењује да ће својим доприносом учинити рад Комисије ефикасним и квалитетним.

Први страни експерт кога је Комисија ангажовала у својству сарадника-консултанта је истражни судија из Француске Ален Биро, истиче се у саопштењу и додаје да је формирана документациона и радна соба Комисије.

Радна соба се налази у Управи криминалистичке полиције и ту се чувају сва документа која се односе на убиства Милана Пантића, Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије.

Како се истиче, документација је доступна свим члановима и радним групама Комисије. Сва документа су методолошки обрађена и налазе се у бази оперативних података УКП. Радна соба је опремљена адекватном информатичком опремом неопходном за анализу података.

Наводи се такође да су формиране три радне групе унутар МУП-а које ће помагати у раду Комисије. Свака од ове три групе ради на једном случају убиства новинара. Руководиоци радних група су почели да подносе усмене извештаје Комисији.

Комисија подсећа да су последње две седнице биле посвећене детаљној презентацији досадашњих истрага, анализи досадашњих проблема, дефинисању циљева и одређивању првих наредних корака радних група у вези са прикупљањем нових података и додатних провера чињеница и лица која до сада нису била обухваћена истражним радњама.

Најављено је да ће, након подношења усмених извештаја, Комисија у врло кратком периоду имати могућност да директно изврши увид у сав оперативни материјал.

Комисија је од министарства тражила сагласност да се поједини службеници придруже радним групама у раду на расветљавању убистава.

Оцењено је да је комисија остварила задовољавајући контакт и са Републичким јавним тужилаштвом и тужиоцем за организовани криминал.

Комисија активно ради на прикупљању свих забележених информација (сазнања и комуникација) како би се дошло до прецизних информација о кретању особа за које се сумња да су били учесници припрема убистава или директни егзекутори, а које, из различитих разлога, до сада нису биле доступне или су биле само делимично доступне истражним органима, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара