Читај ми!

Додељене награде "Витез позива"

Уручене награде "Витез позива" за појединце који су личним примером показали да је поступање у складу са професијом и савешћу једини исправан пут. Извршни директор Лиге ескперата која додељује награду Божо Прелевић рекао да су лауреати добар узор у времену деградације универзалних вредности.

Награде "Витез позива" које се додељују појединцима који су личним примером показали да је поступање у складу са професијом и савешћу једини исправни пут, уручене су у Народном позоришту, а међу награђенима је и некадашњи судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

Међу шест добитника награде Лиге експерата су и епидемиолог и члан групе "Доктори против корупције" Зоран Радовановић, новинар и дописник Радија "Слободне Европе" и уредник часописа "Медији - Право на слободу и реч" Милица Лучић Чавић, академик, доктор политичких наука и секретар Одељења друштвених наука САНУ Војислав Становчић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и психолог Жарко Требјешанин и филмски и телевизијски режисер Срђан Карановић.

Извршни директор Лиге експерата Божо Прелевић рекао је на уручењу да су ових шест лауреата усагласили професионално знање и часно деловање и истакли се као добар узор у времену деградације универзалних вредности.

Прелевић је рекао да је позив страст, а не радно место, позиција и новац, већ нешто више од тога, истакавши да је свим лауреатима заједничко то што су "тежили универзалном добру, а својим ставовима су мењали јавно мнење".

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, члан жирија за доделу награда, рекао је да су награђени показали да су људи који су се трудили да не одступе од логике свог професионалног позива.

"Они су показали да им је стало до моралне културе. Код њих постоји усаглашеност онога што говоре и раде", рекао је Чупић и истакао да су награђени "људи дијалога", толеранције и борци за слободу говора.

Говорећи о свом позиву, Ивошевић је истакао да је изузетно значајнајна независност од свих могућих утицаја и интервенција са стране.

"Нико осим судије не може доносити одлуке. Он то мора чинити на основу своје савести, а не утицаја", рекао је Ивошевић и нагласио да је увек радио у складу са судијским кодексом, да буде назавистан, слободан, храбар, неподмитљив, аполитичан и одан истини.

Карановић је рекао да је изузезтно почаствован што је добио ову награду, јер се одувек трудио да помири две крајности - поштење и професионализам.

Радовановић је, захваљујући на награди, истакао је да је то признање које се не односи само на професионална достигнућа, већ на "целокупан човеков живот".

Професор Требјешанин је рекао да без посвећености свом позиву човек не може да створи ништа вредно и значајно.

"За успостављање система вредности неопходно је да се врлина, истина и доброта награде и учврсте као вредности", рекао је Требјешанин.

Традиционална награда "Витез позива" установљена је 2007. године и додељује се онима који нису изневерили логику свог позива, већ су аутономним и часним деловањем пружили пример младима.

Награду чине медаља са Александријским светиоником - рад професора Мирољуба Стаменковића, повеља и новчани износ.

О добитницима награда одлучивао је жири у саставу професор ФПН-а Чедомир Чупић, некадашњи амбасадор Србије у Данској Вида Огњеновић, социолог Ратко Божовић, директор "Транспарентности Србија" Владимир Гоати, председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић, проф. права Весна Ракић-Водинелић и чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара