Читај ми!

Извињење, али и кривична пријава

Први човек "Путева Србије" Зоран Дробњак извинио се због спорне изјаве после недавних удеса на аутопуту код Новог Сада. "Путеви Србије" најављују кривичну пријаву против Дамира Окановића, директора Комитета за безбедност саобраћаја, због узбуњивања јавности.

Недавни удеси код Новог Сада на недовршеној наплатној рампи и данас су предмет полемика између Српског комитета за безбедност саобраћаја и Јавног предузећа "Путеви Србије." Док Комитет тражи да Влада смени директора Зорана Дробњака због немара и непримерених изјава, "Путеви Србије" најављују кривичну пријаву против Дамира Окановића због узбуњивања јавности.

Изјава Зорана Дробњака да само слепац не може да види постављене знаке на ауто-путу грубо је вређање жртава и повређених у саобрајним удесима, сматра директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић. Тврди да путари ништа не предузимају да се правилно обележе препреке на путу и да због тога годишње страда око 30 возача.

"Захтевамо од Владе Србије да одмах смени Дробањака, јер је он показао да његов присутуп решавању тог проблема није ни стручан ни савестан и са друге стране постоји низ пропуста у пословању тог предузећа када је у питању и безбедност путева", каже Окановић.

Поред комитета, оставку Дробњака тражи и покрајнски секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски. Ресорни министар није се оглашавао, а сам Дробњак упутио је извињење.

"Осећам као човек потребу да се извиним жртвама саобраћајног удеса и да потврдим да никада нисам имао намеру да икога увредим, посебно породице погинулих и повређених", рекао је вршилац дужности директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

С друге стране, најављене су и кривичне пријаве.  

"Располажемо доказима да Српски комитет за безбедност саобраћја свесно обмањује јавност у циљу манипулисања. Подсећамо вас да они нису званични орган, већ група грађана која је више пута поднела кривичну пријаву против Путева Србије које је суд одбацио", каже Дробњак.

У лабораторији за безбедност саобраћаја АМСС која је после недавних удеса изашала на терен кажу да је у току истага која треба да утврди да ли је реч о кривици возача или путара, али и да се провере знакови на аутопуту који имају своје стандарде и свој гарантни рок. Главна лабораторија за обележавање путева налази се у Сомбору.

Милан Божић из АМСС-а каже да та лабораторија слабо ради. "У протеклих годину дана урађено је само неколико испитивања и то само два домаћа произвођача, сви остали некако избегавају то", каже Божић. 

Највећи проблем у означавању путева и изради знакова јесте у чињеници да локалне самоуправе да би уштеделе новац купују знаке од приватних продаваца, који их праве са слаборефлектујућим фарбама сумњивог порекла. Такви знаци ником не служе, ни возачима ни путарима, јер и једни и други могу бити одговорни за удес, тврде стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара