Читај ми!

Нигеријска превара

Нигерија није тако атрактивна локација код нас за летовање као што је то Грчка, али новац неретко заврши баш тамо. Породица Крстић је пет година преко интернета налазила смештај за летовање у Грчкој, па је тако било и сада. Али, испоставило се да се неко из Нигерије умешао у преписку и за само једно слово променио адресу на коју су Крстићи слали мејл.

Уговарање преко интернета јесте најбржи али, показало се, не и најбољи начин да се обезбеди летовање. Туристичка грозница још није ни почела, а полицији се већ јављају породице, жртве превараната. 

Нигерија није тако атрактивна локација код нас за летовање као што је то Грчка, али новац неретко заврши баш тамо. Породица Крстић је пет година преко интернета налазила смештај за летовање у Грчкој, па је тако било и сада.  

Желели су са још три породице на време да резервишу собе. Преко мејла су се све договорили са власницом виле, али када им је дала број рачуна у банци, да уплате 30 одсто аванса, неко други је узео новац. 

"Прво смо добили од стварног власника апартмана рачун Пиреус банке и ми одговарамо, пошто смо то радили за четири породице, да сачека пар дана да сакупимо новац. Када смо јавили да смо сакупили новац, добијамо поруку која гласи да су одлучили да уплатимо на исто име преко Вестерн јуниона", каже Влада Крстић.

Сумња је била оправдана. Испоставило се да се неко из Нигерије умешао у преписку и за само једно слово променио адресу на коју су Крстићи слали мејл.

"Када је почео да тражи још новца, уплатили смо 30 посто аванса. Он је наставио да тражи још новца са образложењем да хоће да реновира апартмане. Тада сам преконтролисао мејлове, нашао све то и пријавио полицији", наводи Влада.

Ништа ново, кажу у полицији. Нигерија је још од осамдесетих година најпознатија по преварама. За чак милион долара су прошле године оштећени наши грађани.

"Утврдили смо да је електронска порука послата из Нигерије. Навероватније је реч о нигеријској превари из члана 419 кривичног законика Нигерије", каже Саша Живановић, начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала.

У Нигерији је ово посао који се преноси са колена на колено. Да не би били откривени, они обично у касним вечерњим сатима из интернет кафића шаљу мејлове. За највише 50 долара потплате коцкара или наркомана да отвори рачун.

Када преварени људи одлуче да поврате свој новац, морају да се појаве пред нигеријским судом, а то је, показало се, веома опасно.

"У досадашњој пракси оштећени који су широм света одлазили у Нигерију били су киднаповани од стране извршилаца кривичних дела и за њих је тражен откуп од њихових породица да се пусте. Био је случај када се оштећени појавио у Нигерији и умро од маларије", рекао је Живановић. Он каже да не постоји податак да је иједан грађанин обештећен.

Очекује се да ће све више бити оваквих превара. Зато је потребно да грађани буду опрезни. Крстићи су јавили власници из Грчке да неко користи њену мејл адресу. Влада Крстић каже да су позвани на летовање.

Добру превару је тешко открити, али све што је сумњиво, мора да се провери. Никад не треба ништа уплаћивати без телефонске провере.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара