Читај ми!

Ускоро изградња банке матичиних ћелија

Изградња јавне банке матичних ћелија, у Институту за мајку и дете, требало би да почне ових дана, чим стигну потребне дозволе од Зеленила Београд, најавио директор те установе Драгутин Тричковић.

Директор Института за мајку и дете Драгутин Тричковић најавио је да би изградња јавне банке матичних ћелија, у том Институту требало да почне ових дана, чим стигну потребне дозволе од Зеленила Београд.

Камен темељац, који је означио отпочињање грађевинских радова, постављен је крајем прошле године, одабрана је фирма који ће изводити радове, Министарство здравља определило навац за прву фазу радова, али је посао одложен, јер су се чекале дозволе Зеленила Београд да се посече неколико стабала дрвећа.

"Ми очекујемо ових дана да почну радови, јер сви су уговори потписани, новац је добијен, само треба да се започне изградња објекта који ће имати око 400 квадрата и биће у слопу наше институције", рекао је Тричковић Танјугу, пред отварање 45. стручног скупа "Последипломски течај- Актуелни проблеми у педијатрији 2013".

Он је нагласио да ће ово бити прва јавна банка матичних ћелија у региону и да у овој установи већ постоји породична банка матичних ћелија, али да то није довољно за пацијенте и њихове потребе.

Директор Института је подсетио да ће банка имати посебан значај за пацијенте оболеле од леукемије, али и за болеснике који болују од других обољења где је доказано да матичне ћелије имају значај.

"Отварање јавне банке много ће значити за наше пацијенте, јер ће моћи да се лече у нашој земљи, а не да иду у иностранство. Значиће за њихово здравље, али и за буџет, јер се средства неће одливати", истакао је Тричковић.

Државни секретар Министарства здравља проф. др Владимир Ђукић рекао је да ће ово министарство помоћи Институту за мајку и дете, значајним материјалним средствима у формирању јавне банке матичних ћелија.

"То је стратешки интерес здравственог система Србије да се тешка хематолошка обољења, обољења метаболизма и нека кардиоваскуларна обољења на модеран начин третирају", нагласио је Ђукић.

Он је рекао и да се на овај начин отвара могућност великом научно-истраживачком раду.

Државни секретар је рекао и да ће ово министарство помоћи запосленима у Институту за мајку и дете и да се што пре почне са изградњом и да се искористе опредељена финансијска средства, која су још паралисана због инертности Зеленила Београд.

У Институту за мајку и дете данас је почео 45. стручни скуп педијатара "Последипломски течај- Актуелни проблеми у педијатрији 2013.", који ће трајати шест дана и то 27. фебруара до 1. марта и од 6. до 8. марта. Једна од тема биће и значај јавне банке матичних ћелија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара