Читај ми!

Две деценије од отмице у Штрпцима

Навршава се 20 година од отмице путника из воза у Штрпцима. На данашњи дан 1993. године воз, који је саобраћао на линији Београд–Бар, зауставила је група предвођена Миланом Лукићем и из воза извела 19 путника, од којих је 18 било бошњачке националности, и касније их убила код Вишеградске бање.

Годишњица отмице путника из воза у Штрпцима обележава се у Пријепољу. На данашњи дан 1993. године воз 671, који је саобраћао на линији Београд–Бар, зауставила је група униформисаних особа предвођена Миланом Лукићем и из воза извела 19 путника, од којих је 18 било бошњачке националности, и касније их убила код Вишеградске бање.

До данас није познато где су њихови посмртни остаци. Хашки трибунал осудио је Лукића на доживотну робију због злочина против човечности над Бошњацима у Вишеграду, почињених од 1992. године до 1994. године.

Обележавање годишњице отмице и ликвидације 18 Бошњака и једног Хрвата почело је пријемом породица деветоро отетих из општине Пријепоље којима је додељена једнократна новчана помоћ.

Председник општине Пријепоље Емир Хашимбеговић је том приликом породицама девет отетих грађана са територије Пријепоље рекао да општина настоји да убрза поступак решавања статусних питања убијених суграђана како би се они прогласили цивилним жртвама рата, а чланови њихових породица могли да остваре законска права која им припадају.

"Тај поступак заиста предуго траје, смењују се владе и државни службеници, а судбина наших суграђана, као и њихових породица се нимало не мења", рекао је председник општине Пријепоље.

Председник Скупштине општине Пријепоље Вукосав Томашевић рекао је грађанима код спомен-комплекса, да је свака кривица индивидуална и да српски народ у целини, као ни Срби из Пријепоља, не сносе никакву одговорност за злочин у селу Штрпце.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић поручио је Пријепољу да се злочин почињен над отетим муслиманима Бошњацима на железничкој станици Штрпци никада не сме заборавити, иначе би, како је рекао, показали да смо заборавили да будемо људи.

Омеровић је после разговора са породицама страдалих у том злочину рекао да је "велика срамота" за све што и после 20 година од тада нису приведени правди организатори, наредбодавци и починиоци, иако су у пресуди до сада једином процесуираном јасно наведена имена одговорних и описно како је до тог злочина дошло.

У организацији Бошњачке културне заједнице и Мешихата Исламске заједнице у Србији, на комеморацији у локалном Дому културе говорили су и Самир Тандир, председник БНВ кога не признају надлежна министарства Владе Србије, главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић и реис-ул-улема Босне и Херцеговине Хусеин Кавазовић.

Зукорлић је указао да се прошлост не сме заборавити, али и да Бошњаци не смеју бити "таоци прошлости".

"Трагична прошлост нам је аманет да дамо све од себе како се слике и прилике из ње не би могле поновити. Истина је, ипак, увек на средини јер је прави пут увек на средини, опстанак је увек на средини а и равнотежа је увек тамо где је средњи пут", рекао је Зукорлић.

Реис-ул-улема Босне и Херцеговине, Хусеин Кавазовић рекао је да од Исламске заједнице у Србији очекује да као јединствена заједница, отвори конструктиван дијалог међу муслиманима, о проблемима који су јој наметнути.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао да монструозни злочин почињен над грађанима Србије у месту Штрпцима никада не сме да се понови, а да се не би поновио не сме ни да се заборави због чега је неопходно да се држава увек изнова јасно одређује према том и сличним злочинима.

Устав, закони и државни органи Републике Србије данас штите све њене грађане и странце на нашој територији, без обзира на етничку припадност, верска или политичка уверења.

Уз државне органе и свако од нас треба да развија и чува поштовање према правима других и њиховој различитости, а када они буду угрожени да не ћути, оценио је Јанковић.

Већина убијених били су из Пријепоља, Прибоја, Београда и Подгорице. Виши суд у Бијелом Пољу осудио је на 15 година затвора Небојшу Ранисављевића из Деспотовца због отмице у Штрпцима, а Врховни суд Црне Горе је потврдио ту пресуду.

Ранисављевић је био члан наоружане групе која је отела путнике, али није утврђено његово директно учешће у злочину. Међу скелетним остатцима пронађеним у Перућцу пре више од годину дана били су и остаци два путника отета у Штрпцима.

Идентификовани су Расим Ћорић из Пријепоља и Јусуф Растодер из Берана.

У селу Сједача, око 30 километара од Сребренице, такође на обали језера Перућца, пре три године пронађене су две лобање и ДНК анализом утврђено да је једна од њих била део посмртних остатака Халила Зупчевића, отетог из воза 671.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара