Читај ми!

Сваки четврти радник жртва мобинга

За непуних месец дана како је формиран Одсек за спречавање злостављања на раду у Клиничком центру Србије, стигло је више од 100 пријава запослених. Према последњем истраживању, сваки четврти запослени у Србији малтретиран је на радном месту.

Клинички центар Србије прва је државна установа која је формирала Одсек за спречавање злостављања на раду. За непуних месец дана, добили су више од 100 пријава запослених. Према последњем истраживању, сваки четврти запослени у Србији малтретиран је на радном месту.

Шиканирање, понижавајући послови, оговарање, неутемељене критике руководилаца - на то се жале запослени у Клиничком центру Србије. Међу њима је највише лекара.

Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић каже да је "интересантно" што су углавном у питању примедбе и жалбе лекара на понашање њихових руководилаца.

"Имали смо примедбе професора на понашање професора руководиоца и то оправдано. Пријаве су типа 'пресељен је у неку собу у подруму'. Има ту различитих начина мобинга", каже Ристић.

За запослене у Клиничком центру Србије врата ове службе отворена су сваког дана до 15 часова.

Александра Јанковић из Одсека за спречавање злостављања на раду КЦС-а каже да покушавају да дођу до основних информација, до чињеница шта се догађало у том процесу, да утврде са особом колико је заиста било злостављања.

"Препорука је да особа води неку врсту Дневника о мобингу. Да би могла да попише све оне релевантене чињенице време, активност, лица која би могла да послуже као сведоци. Да би се тек на крају особа одлучила да потпише захтев о злостављању на раду", каже Јанковић.

Мобинг на радном месту узрок је многих обољења попут несанице, депресије, анксиозности, повишеног притиска.

Мобинг драстично утиче и на пад продуктивности, каже Олга Кићановић из Агенције за мирно решавање спорова.

"Имајући у виду све економске категорије и здравље онда утиче на бруто национални доходак, имајући у виду да су основни елементи здравље и продуктивност", рекла је Кићановић.

Како би се спречило злостављање на раду у овој установи у наредном периоду биће организовани семинари за све руководиоце клиника и запослене. У плану је и анонимно анкетирање запослених.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара