Читај ми!

Чије је млеко "чисто"

У Министарству пољопривреде тврде да предузимају адекватне мере за спречавање даље производње млека са афлатоксином, али и губитак новца међу фармерима. Произвођачи тврде да је млеко на већини фарми у Србији исправно, а да проблем представља неисплаћивање субвенција.

У Србији је, због сумње да у млеку има афлатоксина, до данашњег дана затворена 31 фарма. То је доказ да Министарство пољопривреде савесно ради свој посао. Млеко са тих фарми шаље се на даље анализе и производња ће бити настављена када буде отклоњена опасност од афлатоксина, каже Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

“Предложићемо Влади да фармерима бесплатно додели 300 килограма сточне хране по грлу и зеолит. Млекаре су добиле информације да примају све количине млека, оно здраво иде у производњу, а друго се претвара у млеко у праху. Министарство и даље исплаћује премије за млеко и неће дозволити да фармери финансијски пате”, рекао је Голубовић гостујући у емисији Око.

Сања Бугарски из Асоцијације произвођача млека сматра да произвођачи млека нису имали довољно времена да се прилагоде новом правилнику о дозвољеном нивоу афлатоксина у млеку, а да, пак, он није усклађен са правилником о сточној храни.

“Европска унија је донела овај правилник и имала две године да едукује све у ланцу производње. Код нас се десио несклад између два правилника, о млеку и о сточној храни, и није било времена за припрему производње таквог млека”, каже Бугарски.

Бугарски додаје да не зна шта произвођачима може да помогне у овом тренутку, али да произвођачи поздрављају сваку одлуку власти која је добронамерна.

Заостале субвенције произвођачима

Борјан Симоновић, произвођач млека из Крушевца, каже да очекује да већ сутра почне исплата заосталих премија за млеко и регреса за 2012. годину, који није исплаћен свим млекарима.

“Млеко у Расинском округу је исправно. Има и оних на анализи за које још нису стигли резултати, али откуп је нормалан и млекаре узимају млеко”, каже Симоновић.

Да проблема са откупом нема ни у Ваљевском крају потврђује произвођач млека Марко Милосављевић и додаје да је млеко било исправно и пре афере која је, тврди, подигнута без разлога.

“Мера Владе нама је добродошла јер нам је сточарство уништено и смањено на минимум тако да нам помаже било који подстицај, слажем се да би требало исплатити заостале регресе и премије”, оцењује Милосављевић.

Системско решавање проблема

Да је афера у вези са афлатоксином последица непредузимања адекватних мера када је откривен афлатоксин у кукурузу, тврди Жељко Брозовић из Привредне коморе Србије.

“Србија годишње произведе шест тона кукуруза, прошле године је то било дупло мање, а питање је колико је и од те количине употребљиво и колико ће нам још бити потребно да изгурамо ову кризу”, оцењује Брозовић.

Брозовић је рекао и да су мере за решавање кризе само гашење пожара док се не пронађе решење, а да је афлатоксин само опомена да се држава озбиљније позабави сточарством.

Данило Голубовић тврди да ће држава донети адекватне одлуке како би сви у систему прозиводње били што оперативнији и како би се производња што пре стабилизовала. Најављује регионалну сарадњу и договор са Хрватском о отварању регионалне референтне лабораторије.

Голубовић тврди да су млечне прерађевине и јаја безбедни за употребу и да је све што се налази на полицама у продавницама исправно за употребу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара