Читај ми!

Шта све крију декларације на храни?

Скоро сваки десети производ на тржишту хране у Србији у прошлој години имао неисправну декларацију. Декларацији често недостаје и прецизна информација о количини масти, соли, угљених хидрата, адитива, али и произвођачи и потрошачи слажу се да је декларација претрпана информацијама.

У Србији је у прошлој години скоро сваки десети производ на тржишту хране имао неисправну декларацију. Информисање о таквим производима додатно отежава чињеница да инспекцијски надзор обавља више инспекција различитих министарстава, па се онда поставља питање да ли на основу декларације знамо шта купујемо.

Тежак је пут од њиве до трпезе, али ни купцима није лако. Скупа шетња по супермаркету потрошача доводи у ново искушење - коме веровати.

Шеф одсека Пољопривредне инспекције Ненад Вујовић каже да је пољопривредна инспекција  у 2012. години извршила 6.500 контрола и пронашла 570 случајева неправилности. Према његовим речима, укупно је повучено 100.000 килограма и 145.000 литара производа.

У Министарству пољопривреде кажу да је искључиво реч о пропустима на декларацијама хране биљног порекла, вина и алкохолних пића што са аспекта здравља није опасно.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да су потрошачи збуњени.

"Једна служба ради једно, друга која би требало слично да ради не ради свој део посла, тако да са сигурношћу не можете 100 посто рећи да је оно што је упаковано и квалитетно", истиче Паповић.

Декларацији често недостаје и прецизна информација о количини масти, соли, угљених хидрата, адитива и осталих додатака, али, с друге стране, и произвођачи и потрошачи слажу се да је декларација претрпана информацијама.

Проф. др Радомир Радовановић са Пољопривредног факултета, иначе шеф катедре за управљање безбедношћу и квалитетом хране да би произвођачи морали да имају мотив да обавесте потрошаче.

"Морали би да дају информације преко медија или информативних садржаја у облику неких  обавештења што се у свету доста често примењује", каже проф. Радовановић.

Закон даје слободу произвођачу да на декларацији ланац производње учини невидљивим. Под притиском потрошача у Европској унији размишљају о промени тог правила, јер је земља узгоја, а не производње, кажу истраживања пресудна у одабиру хране.

"По мом мишљењу би морао да буде један много учесталији мониторинг који има излаз, а то је информисање. Дакле, не да дође до инцидента па онда да се неко информише, него да то буде правило понашања да потрошачи буду навикнути да добијају тачне информације", каже проф. Радовановић.

Појачана контрола ланца производње и увоза, али и боља комуникација, једини је пут до потрошача који ће, читајући декларацију, купити оно што је стварно желео да плати.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара