Читај ми!

Гранична вредност афлатоксина у млеку

Анализа Националне организације потрошача Србије показала да је присуство афлатоксина у млеку које се продаје у већим трговинама у Србији на горњој дозвољеној граници, тврди председник тог удружења Горан Паповић.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић рекао је да је анализа тог удружења показала да је присуство афлатоксина у млеку које се продаје у већим трговинама у Србији на горњој дозвољеној граници.

"Испитано је 17 узорака млека домаћих и иностраних произвођача. Резултати су показали да је млеко безбедно за исхрану, али да је потребна чешћа провера квалитета те намирнице", рекао је Паповић агенцији Бета.

Паповић је појаснио да је горња дозвољена граница афлатоксина у млеку 0,05 милиграма по литру, што је усклађено с прописима у Европској унији.

"Нема разлога за страховања грађана у Србији да су блажи наши прописи о безбедности намирница", истакао је Паповић и навео да су неки медији погрешно навели да је у Србији довољено присуство афлатоксина у млеку од 0,5 милиграма по литру.

НОПС је о својим налазима испитивања квалитета млека обавестио Министарство пољопривреде Србије и договорено је да за месец дана буду урађена нова, одвојена испитивања.

Инспекција ће, према речима Паповића, чешће контролисати и квалитет хране за животиње.

"На тај начин ћемо смирити грађане и уверити их да надлежни брину о томе каква се храна продаје у Србији", напоменуо је Паповић.

Министарство пољоприврде објавило је прошле недеље, након контроле 300 узорака млека, да је та намнирница на тржишту Србије безбедна.

Испитивање је урађено након што је Министарство пољопривреде Хрватске, због присуства веће концентрације афлатоксина, наредило повлачење из продаје четири врсте трајног млека које производе загребачки "Дукат" и вараждинска "Виндија".

Босна и Херцеговина и Црна Гора су забраниле увоз млека "дукат" и "виндија".

Афлатоксини су токсични продукти плесни Аспергиллус флавус којих може бити у сточној храни, сировинама и полупроизводима за производњу људске хране, као и у житарицама, кукурузу, кромпиру, воћу, орашастом воћу и храни животињског порекла, посебно млеку, ако су животиње храњене контаминираном сточном храном.

Стручњаци упозоравају да афлатоксини оштећују јетру и друге органе и изазивају рак јетре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије