Читај ми!

Пијаца испред пијаце

Док легални трговци, уз порез, плаћају и закуп тезге, они испред ње то не чине. Неретко се дешава да привремену и јефтинију дозволу за продају у околини пијаце, коју општина изда најчешће у време празника, "дивљи" трговци на своју руку претворе у дугогодишњу и бесплатну.

Пијаца испред пијаце - призор познат и грађанима и надлежнима. Већ годинама постоје тимови за сузбијање нелегалне трговине и комуналног нереда у околини пијаца. Резултати су лоши, жале се трговци. И поред свакодневне контроле комуналних инспектора, бригадне и комуналне полиције и радника градских пијаца, скоро испред сваке, дивљих продаваца и даље има.

Љубиша је 13 година пијачни трговац, од тога издржава породицу. Пре више од годину дана, уз подршку већине колега, али и грађана, почео је борбу за сузбијање нелегалне трговине испред пијаце на којој ради. Са петицијом је покуцао на многа врата, од владајућих странака, преко директора "Градских пијаца" до надлежних у општини. 

"Заиста не знам шта да урадимо, једино да блокирамо улицу или да се бијемо, не знам шта, јер ово је сад празна пијца. Имају бољу локацију од нас, ово им је трећа година, значи нон- стоп нам узимају парче хлеба из уста", каже Љубиша Симоновић.

И док легални трговци, уз порез, плаћају и закуп тезге, месечно од 6.000 до 9.000 динара, ови испред ње то не чине. А неће ни пред камере. Неретко се дешава да привремену и јефтинију дозволу за продају у околини пијаце, коју општина изда најчешће у време празника, назови трговци на своју руку претворе у дугогодишњу и бесплатну, објашњавају у ЈКП "Градске пијаце".

Марија Бошњаковић из "Градске пијаце" каже да ће то предузеће поднети иницијативу Скупштини града да се у околини, односно не ближе од 500 метара у околини пијаца које се налазе у систему градских пијаца забрани формирање пијаце.

"Имамо проблем и ми као јавно предузеће и наши закупци који легално плаћају закуп, доносе све потребне папире, чија се роба контролише", каже Бошњаковићева.

Овлашћења за решавање овог проблема су прошле године са тржишне инспекције пренета на комуналну, у којој тврде да су им пуне руке посла јер тржишни инспектори у последње две године нису довољно кажњавали нелегане продавце. За неколико месеци, нелегалну робу одузели су од 200 грађана.

Љубомир Марковић из Секретаријата за инспекцијске послове града Београда каже да трајног решења нема.

"Значи мора да се омогући људима на неки одређени начин да могу своју егзистенцију да реше на други начин, а они који и даље инсистирају на томе да се баве трговином мимо свих прописа, за њих нема другог лека него одузимати им робу, кажњавати на све могуће начине", каже Марковић.

Београдска комунална инспекција се са овим обликом нелегалне трговине бори са свега 18 инспектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије