Читај ми!

Србија похваљена на скупу о инклузији

Србији одато признање за резултате постигнуте у области инклузије, рекао министар просвете Жарко Обрадовић, на састанку Извршног одбора УНИЦЕФ-а у Њујорку. Данас много више деце са сметњама у развоју учи заједно са својим вршњацима, склапа пријатељства, јача самопоштовање, рекао Обрадовић.

Министар просвете Жарко Обрадовић, који учествује на састанку Извршног одбора УНИЦЕФ-а у Њујорку, где је главна тема инклузивно образовање за децу са сметњама у развоју и посебним потребама, изјавио је да на том скупу одато признање Србији за резултате постигнуте у области инклузије.

Обрадовић је у изјави Танјугу истакао да су учесници састанка одали признање Србији за резултате у последњих неколико година у укључењу деце са посебнм потребама у редовни образовни систем.

Поставили смо законски оквир, едуковали наставнике и поставили примере добре праксе и тако показали да је то део редовног система, рекао је Обрадовић.

Министар просвете је рекао и да ће тема инклузије бити и на дневном реду Генералне скупштине УН, што говори колико је она значајна и у светским оквирима у области образовања.

За нас је значајно што смо показали да можемо, са слабим економским могућностима, да уз добар законодавни оквир и едукацију наставника, изађемо у сусрет тој деци и ми ћемо наставити са инклузијом, нагласио је министар Обрадовић.

Он је у обраћању учесницима скупа, у говору под називом Инклузивно образовање у Србији, учење из различитости, указао да је процес тог образовања почео пре 10 година кроз рад министарства просвете, међународних и невладиних организација.

Обрадовић је рекао да, међутим, до пре само неколико година скоро сва деца са сметњама у развоју и инвалидитетом упућивана у школе за специјално образовање или у резиденцијалне установе социјалне заштите без могућности остваривања права на образовање, или су једноставно остајала код куће.

Законом из септембра 2009. године уведено је правило да нова политика уписа у школу буде безусловна и инклузивна.

Данас много више деце са сметњама у развоју учи заједно са својим вршњацима, склапа пријатељства, јача самопоштовање и има осећање припадности заједници, рекао је Обрадовић на скупу у УН, и закључио да је инклузивно образовање инвестиција у садашњост и у будућност.

Позив владама и донаторима

На састанку је упућен позив владама и донаторским заједницама да пруже хитну подршку политици која остварује права сваког детета на квалитетно образовање.

Скупу у Њујорку су присуствовали, између осталих, председник Извршног одбора УНИЦЕФ-а Јармо Винанен, извршни директор Ентони Лејк и регионална директорка за Централну и источну Европу и Заједницу независних држава Мари Пјер Поарје.

Сва деца имају право на квалитетно инклузивно образовање. Али, актуелне политике, са заједничким карактеристикама у многим земљама, значе да су деца са сметњама у развоју и инвалидитетом често сакривена иза затворених врата, рекла је Мари Пјер Поарје.

Она је навела и да та деца трпе стигму уместо да откривају своје таленте. Изостављена су из матичних књига рођених и постала су невидљива. Чак и кад имају приступ образовању, искључена су из редовних школа или често изолована у специјалним школама далеко од својих породица и заједница, закључила је Мари Пјер Поарје.

На скупу је представљен и документ УНИЦЕФ Право деце са сметњама у развоју и инвалидитетом на образовање у коме се детаљно говори о томе како инклузивно образовање промовише толеранцију и равноправно учешће у друштву.

У Светском извештају о инвалидитету из 2011. године процењено је да деца са сметњама у развоју и инвалидитетом чине 5,1 одсто становништва, што је око 93 милиона деце у свету и око пет милиона у Централној и Источној Европи и Источној Азији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије