Читај ми!

Правно невидљиви до држављанства

Како би правно невидљиве особе могле да добију држављанство Србије, заштитник грађана Саша Јанковић поднео Скупштини предлог измена Закона о ванпарничном поступку. Има грађана који су одлуком суда уписани у матичне књиге рођених, али не могу да се упишу у књиге држављана.

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је Народној скупштини предлог измена Закона о ванпарничном поступку како би правно невидљива лица могла да добију држављанство Републике Србије.

Како је саопштио Заштитник грађана, према садашњем Закону, Министарство унутрашњих послова у поступку по захтеву за упис у књигу држављана није дужно да признаје одлуку суда којом је нека особа накнадно уписана у књиге рођених.

"Правно посматрано то је неодрживо, јер наш највиши правни акт изричито прописује да су одлуке суда обавезне за све, што значи и за Министарство унутрашњих послова. Суштински, најсиромашнији грађани Србије остављају се без држављанства и низа права које из држављанства проистичу, што је озакоњено лицемерје према најугроженијима", сматра  Јанковић.

Он наводи да је зато, користећи своје право законодавне иницијативе, предложио Народној скупштини да из Закона о ванпарничном поступку избрише став 2. члана 71к, који прописује да орган надлежан да спроведе поступак за стицање држављанства Републике Србије "није везан правноснажним решењем о времену и месту рођења" и да то решење доноси суд у ванпарничном поступку.

Закон о ванпарничном поступку недавно је измењен, на иницијативу Заштитника грађана, управо да би правно невидљива лица, после одговарајућег поступка, одлуком суда могла да буду уписана у матичне књиге и стекну правни субјективитет.

Међутим, током законодавне процедуре у предложене измене закона додат је спорни став 2. члана 71к, који је супротан сврси због које је Закон о ванпарничном поступку уопште мењан.

Заштитник грађана је у међувремену непосредно и преко локалних омбудсмана примио притужбе грађана који су одлуком суда уписани у матичне књиге рођених, али не могу да се упишу у књиге држављана, јер Министарство унутрашњих послова, ослањајући се на спорни члан Закона, у неким случајевима не признаје правоснажно решење суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије