Читај ми!

Сексуално образовање, табу тема?

Иако је Србија при врху европске листе земаља по броју малолетничких трудноћа и абортуса, сексуалног образовањa још нема у школама. Младима су извор информација најчешће вршњаци, интернет, часописи, а тек сваком десетом родитељи. У Министарству просвете кажу да још не размишаљју о увођењу таквог предмета.

Србија је при врху европске листе земаља по броју малолетничких трудноћа и абортуса. Годишње у нашој земљи, више од 5000 девојака од 15 до 19 година затрудни. То показују подаци, а искуства лекара, да млади о сексуалном здрављу не знају много.

Сексуално образовање је предмет који ђаци још немају у свом распореду. У већини школа, секс је табу тема на часовима. Младима су извор информација, најчешће вршњаци, интернет, часописи, а тек сваком десетом родитељи.

Ђаци Основне школе "Свети Сава" кажу да се о сексуалним одоносима информишу путем књига у разговору са пријатељима и школским другарима.

Девојчице и дечаци, неретко, имају сексуалне односе без претходног знања о ризицима. Помоћ гинеколога затраже тек када посумњају на трудноћу.

Психолог ОШ "Свети Сава" Миља Кривокућа сматра да је неопходно неопходно да се организују одређени едукативни програми који би се у школама реализовали у сарадњи са стручњацима,пре свега са колегама из здравства. "Били би то програми које би прошли сви ученици одређеног узраста и у свим школама, истиче Кривокућа.

Сексуално, односно здравствено васпитање треба увести у редовне школе, сматрају медицински стручњаци.

Ана Митровић Јовановић из ГАК "Народни Фронт" напомиње да не прође ни недељу дана да јој нека њена пацијенткиња не доведе ћерку која има 15, 16 или 17 година да би прекинула трудноћу.

"То значи да још увек нисмо послали поруку како да ти млади људи ступе у сексуалне односе, а ако се за њих већ одлуче - како да се заштите од нежељене трудноће, абортуса и полно преносивих болести што је изузетно важно", упозорава Јовановићева.

У Министарству просвете наглашавају да је битно да деца добију тачна знања из те области, јер је то важан корак у превенцији сексуалног насиља. Међутим, о увођењу сексуланог образовања у школе, још се не размишља.

"Ако би сексуално образовање био посебан предмет, требало би регулисати повећање фонда часова, како обрађивати тему, у ком узрасту из којих уџбеника би се учило и ко би били наставници, каже Биљана Лајовић из ресорног министарства.

Према њеним речима, до коначне одлуке, школе треба да сарађују са домовима здравља, невладиним организацијама које се баве том облашћу.

У Хрватској, око ове теме, данима се сукобе држава и црква. Држава планира да здравствено и сексуално образовање буде редован предмет, док се црква томе жестоко противи, уз аргументе да се тиме крше верске слободе деце.

У британским, али и шведским и холандским школама, деца већ годинама имају сексулано образовање. Због тога, тврде у Холандији, у последње две деценије није забележен ниједан абортус тинејџера.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара