Неадекватна заштита података о личности

Неопходан много активнији однос Владе Србије према решавању проблема у области заштите података о личности, поручио Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да је неопходан много активнији однос надлежних државних органа, пре свега Владе Србије, према решавању проблема у области заштите података о личности.

"Мислим да је врло забрињавајуће што судећи према недавно усвојеном Акционом плану за испуњавање препорука Европске комисије у процесу европских интеграција, Влада не планира никакве озбиљније активности у вези са заштитом података о личности пре трећег квартала следеће године", навео је Шабић у писаној изјави.

Шабић је истакао да је тешко схватљиво да и поред више његових упозорења, надлежни органи, посебно Влада Србије, не предузимају ни најнеопходније кораке на овом плану. Неки од рокова за предузмање потребних мера су истекли пре више месеци, па чак и година.

Највећи део пропуста забележен је у мандату претходне Владе, рекао је Шабић, напоменувши да то не значи да актуелна Влада може и треба да настави са истом праксом.

"Напротив, то би морало бити стимуланс за сасвим другачији, неупоредиво активнији и одговорнији однос", рекао је Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности напомиње да ће даљи, у основи "игнорантски однос према проблемима у овој области" имати озбиљне штетне последице како по процес приближавања ЕУ, тако и по стање Уставом и законом зајамчених људских права".

Шабић је указао да ни четири године након усвајања Закона о заштити података о личности нису установљена ни елементарна правила у низу важних области.

Као примере навео је заштиту нарочито осетљивих података, видео надзор, биометрију, безбедносне провере, приватни сектор безбедности.

"Ни након четири године Влада није донела Уредбу о заштити нарочито осетљивих података због чега је законом прокламована заштита тих података само празна прокламација", указао је Шабић.

Влада Србије, према његовим речима, није донела ни Акциони план за реализацију Стратегије о заштити података о личности, иако га је требало донети најкасније у новембру 2010. године.

Шабић је навео да је због тога, ако се изузму активности Повереника, практично у потпуности изостало предузимање низа мера утврђених Стратегијом.

"И поред више упозорења да се законска решења која се односе на надзор електронских комуникација, садржана у неколико закона, ускладе са Уставом, изостала је адекватна реакција, што је резултирало забрињавајућим, готово хаотичним стањем у овој области", закључио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије