Читај ми!

Алфа и омега, или само Делта

Саслушање Мирослава Мишковића има симболичку вредност - показује да нико није недодирљив. Сезона лова је отворена, а тиме се очи јавности скрећу са других битних тема попут економије. Држава мора да створи амбијент за привреду и пропише права и обавезе, кажу гости емисије Око.

Чињеница да је човек који важи за најбогатијег Србина, Мирослав Мишковић, дао исказ у полицији, показује да је "сезона лова" отворена, оцењују гости емисије Око.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Саслушање Мирослава Мишковића јесте нека врста земљотреса, али не као да се у последње време ништа није дешавало, сматра уредник "Новог магазина" Мијат Лакићевић.

"То је крупан догађај за Србију, са крупним економским последицама и може да буде озбиљно за пословну заједницу. Овде није у питању само Мишковић, већ се види и однос према бизнису у Србији", оцењује Лакићевић.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић верује да саслушање Мишковића носи велику симболичку вредност.

"Нико није недодирљив, нико не може да ради нешто што се неће санкционисати", каже професор Стојиљковић.

Ипак, гости Ока указују и на то да је опасно када се, као што се у Србији већ дешавало, "човеку пресуди чим се у новинама појави да је неко приведен и саслушан, и одмах се дође до закључка да је крив."

Не треба заборавити ни на тренутну тенденцију Србији, да је народ жељан да уништи богаташа, каже уредник часописа "Време", Драгољуб Жарковић.

"Не волимо успешне људе и оно мало домаћих капиталиста решили смо да сахранимо", сматра Жарковић, али напомиње да "то што су домаћи, не значи и да су поштени".

За Зорана Стојиљковића, сезона лова је отворена, "што говори да је прича о борби против корупције политички релативно наплатива, за разлику од такође веома битних тема, попут економије".

Гости Ока сматрају да нема системске борбе против корупције и да најтеже стање влада у области јавних набавки, а проблем су и избегавање плаћања пореза и сумњиве приватизације. Постоји велики притисак да се реши проблем високе корупције, која у игру увлачи и политику.

Власт би борбу против корупције требало да води другачије, каже Мијат Лакићевић.

"Ствар је озбиљна и не може да се ради кампањски. Сада се у Србији једино води борба против корупције и сви су тиме заузети. Ту су разне реформе са којима се ништа не ради, управо супротно, долази до велике централизације", упозорава Лакићевић.

Одговарајући на питање о томе да ли онда треба одустати од борбе против корупције, гости Ока тврде да се морају увести правила и економска одговорност. Садашњу борбу Зоран Стојиљковић оцењује као "донкихотовску или робинхудовску", са циљем да они који је воде уђу у историју.

За сада је борба против корупције широка, захваћени су претежно министри и људи из бивше власти, указује Мијат Лакићевић.

Са друге стране, Стојиљковић додаје да се влада одмах по избору суочила са поруком да ће јој народ веровати само ако се обрачуна и са неким из сопствених редова, те да је све мање заштићених.

Задовољавајући исход у борби против корупције, био би, слажу се гости емисије, да држава створи амбијент погодан за привреду и дугорочно пропише шта су права и обавезе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије