Читај ми!

Српско здравство (ни)је најгоре

После извештаја да је српско здравство најгоре у категорији 35 земаља која Србију сврстава на 50. место од 134 здрвствена система у свету.

Док извештај холандске организације "Хелт Пауерхаус" о стању здравства Србију ставља на последње од 35 места у Европи, појављују се и другачији подаци у извештају Економског форума у Давосу где је по квалитету здравствених услуга Србија је на 50. од 134 места у свету.

Упоређујући систем бодовања, према којем је српско здравство на дну листе, са поенима на Евровизији, академик доктор Миодраг Остојић истиче да нисмо заслужили последње место и да тај извештај треба узети са резервом.

Миодраг Остојић из Клиничког центра Србије каже да наше Министарство здравља не зна ко је икада био укључен у слање података о српском здравству холандској организацији.

"На питање Бјорнбергу да каже ко је послао податке из Министарства здравља они кажу да штите изворе и да верују да се ништа томе ко је податке послао не би догодило. Али имају и преседане, али нису желели да открију, а нису открили ни изворе од стране удружења болесника", каже Остојић.

Тражећи одговор на питање какво је стање у здравству, учесници дебате указивали су на недостатке.

"Ви за ваше осигурање не можете да се лечите код лекара кога ви хоћете, значи не можете да дођете до приватног доктора о трошку државног осигурања. То је директно кршење мојих права, односно права грађана Србије", истиче кардиолог др Вишеслав Хаџи Тановић.

"На основу системаких закона, ми смо у Србији формирали црно тржиште здравствених услуга, и то регионалног карактера које служи за коруптивну спрегу богаћења одређеног круга људи", поручио је Мирослав Петровић из Удружења "Право на здравље".

"Стопа општег морталитета износи 14,2 промила, што је на нивоу афричких земаља. Шта то значи? У тој стопи општег морталитета су кардиоваскуларне болести заступљене са 55 одсто, малигне са 20, и то одмах показује квалитет здравственог система", каже др Драшко Карађиновић из Удружења "Доктори против корупције".

"Све док нико не одговара, све док се ми понашамо према здравству као владаоцу живота и смрти уместо као неком кога плаћамо и ко мора стручно да ради свој посао, све док се политичке партије мешају у постављање кадрова и бране своје кардрове од пацијената као да пацијенти нису гласачи, ми нећемо имати ефикасан систем", поручује заштитник грађана Саша Јанковић.

На неуплаћивање доприноса Фонду за здравствено осигурање и дугове здравствених установа од око 300 милиона евра, подсетио је ресорни министар. Иако, каже, сваки извештај треба имати у виду, сматра и да критике треба проверавати.

"Нисам задовољан стањем у здравственом систему, али сви проблеми у систему и недостатак правне регулативе, финансијске дисциплине и недостатак утврђивања одговорности свега што се радило у претходном периоду јесте нешто што оптерећује здравствени систем и данас", истиче министар здравља Зоран Станковић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво