Ватерполисти Србије на поправном испиту у Дохи - преко првенства света до Олимпијских игара

Светско првенство у ватерполу у Дохи почиње у понедељак и трајаће до 18. фебруара. Репрезентација Србије играће у групи Ц против Сједињених Америчких Држава, Црне Горе и Јапана. Први циљ тима који предводи селектор Урош Стевановић је пласман на Олимпијске игре у Паризу. Све мечеве српских ватерполиста гледаћете на каналима РТС-а.

Ватерполисти Србије на поправном испиту у Дохи - преко првенства света до Олимпијских игара Ватерполисти Србије на поправном испиту у Дохи - преко првенства света до Олимпијских игара

Светско првенство у ватерполу, 21. по реду, одржаће се у оквиру шампионата света у воденим спортовима у Дохи у Катару. Бранилац титуле је Мађарска.

Ватерполисти Србије су на недавно завршеном шампионату Европе заузели седмо место, док су прошле године у Фукуоки на Светском првенству били четврти. У Дохи ће имати прилику да поправе утисак, али и да се пласирају на Олимпијске игре.

Циљ Србије може бити остварен уколико ватерполисти буду међу осам најбољих тимова у Дохи.

Поред домаћина Француске, репрезентације које су већ обезбедиле такмичење на Олимпијским играма су: Мађарска, Грчка, Јапан, Америка, Шпанија, Јужноафричка Република и Аустралија.

Поред пласмана у Париз, Србија ће се борити и за прекид периода без медаље који траје од Токија 2021. године.

На Светском првенству у Дохи, "делфини" ће играти у групи Ц са Јапаном, Црном Гором и селекцијом САД. Ватерполисти Србије ће први меч одиграти 5. фебруара против Јапана, а два дана касније састаће се са Црном Гором. Изабраници Уроша Стевановића ће последњи дуел играти 9. фебруара против селекције САД.

Најбоља репрезентација из сваке групе избориће директан пласман у четвртфинале, док ће селекције које заврше на другом и трећем месту морати да играју осмину финала.

Противници на скенеру

Србија је последњу медаљу (злато) освојила 2021. године на Олимпијским играма у Јапану. Управо ће "делфинима" Јапан бити први ривал на Светском првенству, што може бити симболичан почетак нове ере српског ватерпола.

Јапан изван простора Азије није успешан тим, конкретно на првенствима света најбољи резултат остварио је 2022. године у Будимпешти освојеним деветим местом.

Последњи међусобни дуел репрезентације су одиграле прошле године у Фукуоки, а Србија је била боља са 16:10. Јапан никада није остварио победу против Србије у претходних седам утакмица.

Црна Гора од самосталности важи за добру селекцију. Најбољи резултат на светским шампионатима направила је 2013. године освојеним сребром. Пре и после тога увек су играли завршнице, али су углавном такмичења завршавали у четвртфиналу.

Србија је против Црне Горе последњи пут играла такође на Светском првенству у Јапану, а "делфини" су били бољи после петераца - 17:15. Две репрезентације су одиграле 24 међусобна дуела, а успешнија је Србија са 17 тријумфа.

Сједињене Америчке Државе су неугодан противник. На ту чињеницу мора се додати и одличан стручњак - Дејан Удовичић, који предводи тим од 2013. године. Сједињене Државе су ушле у пројекат "Лос Анђелес 2028" са жељом да се на домаћем тлу оките олимпијском медаљом.

Србија и САД су одиграле 18 међусобних мечева, "делфини" су чак 16 пута били победничка екипа, али последњи одиграни дуел на Светском купу 2023. године припао је Американцима.

Најбољи пласман САД на светским шампионатима је четврто место, освојено у неколико наврата.

Пре почетка турнира, Србија би номинално "на папиру" требала да има најлакши посао против Јапана, док ће против Црне Горе и САД морати да се прилагоди игри противника, али и да појача интензитет игре јер се ради о противницима који негују сличан, нападачки стил, као и ватерполисти Србије.

Посада селектора Стевановића 

Селектор српске ватерполо репрезентације Урош Стевановић повео је 18 ватерполиста који ће представљати национални тим на Светском првенству у Дохи.

На списку селектора Стевановића су играчи:

Бранислав Митровић, Душан Мандић, Немања Убовић, Страхиња Рашовић, Виктор Рашовић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Немања Вицо, Ђорђе Лазић, Ђорђе Вучинић, Радослав Филиповић, Лука Гладовић, Никола Лукић и Петар Јакшић.

У односу на екипу која је играла на Европском првенству у Загребу и Дубровнику, у саставу нема Вука Милојевића и Марка Радуловића.

Уместо Милојевића и Радуловића ту су Ђорђе Вучинић и, као дебитант на великим такмичењима, млади играч Партизана Лука Гладовић. Први пут ће на Светском првенству играти Радослав Филиповић и Петар Јакшић, који су играли и у Загребу.

Светско првенство у ватерполу:

Група А:
Аустралија
Јужноафричка Република
Хрватска
Шпанија

Група Б:
Грчка
Бразил
Кина
Француска

Група Ц:
Србија
Црна Гора
Јапан
САД

5.2. Србија - Јапан 14:00
7.2. Србија - Црна Гора 15.30
9.2. Србија - САД 15.30

Група Д:
Казахстан
Румунија
Италија
Мађарска

Српски такмичари на Светском првенству у воденим спортовима

Поред поменутог ватерпола, у оквиру Светског првенства у воденим спортовима биће одржана и такмичења у пливању, синхроном пливању, скоковима у воду и пливању на отвореним водама.

Србију ће у пливању представљати 11 спортиста: Андреј БарнаВелимир СтјепановићНикола АћинУрош НиколићАња ЦреварНина СтанисављевићУрош ЖивановићМартина Буквић, Јана МарковићЂурђе Матић и Kатарина Милутиновић.

Тринаест најбоље пласираних тимова у штафети, који до сада нису квалификовани, обезбедиће визу за предстојеће Олимпијске игре. Такође, такмичари ће у Дохи имати могућност да испливају задата квалификациона времена за ОИ. Kвалификациони период траје од 1. марта 2023. до 23. јуна 2024. године.

Иван Мартиновић и Јелена Kонтић наступиће у синхроном пливању у техничком и слободном микс дуету, док ће се Никола Параушић и Алекса Теофиловић надметати у скоковима у воду.

У синхроном пливању биће обезбеђене олимпијске квоте за пет екипа и три дуета, док ће у скоковима у воду најмање 12 спортиста и четири тима обезбедити олимпијску квоту у Дохи.

Такмичења у пливању на програму су у периоду од 11. до 18. фебруара, у синхроном пливању од 3. до 10. фебруара, а у скоковима у воду у периоду од 2. до 10. фебруара.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво