Стадион Крестовски у Санкт Петербургу

Стадион "Санкт Петербург", такође познат као Арена Зенит, Стадион Крестовски и Питер арена, недавно је отворен као нови стадион ФК Зенит. Изграђен је на месту некадашњег стадиона Киров.

Планирање за нови стадион почело је крајем 2005. године, а први грађевински радови стартовали су крајем 2008. године. Планирано је да буде завршен 2009. године, али је рад био ометан низом кашњења, укључујући и редизајн како би се ускладио са захтевима Фифе, али и истраге о превари.

Стадион "Санкт Петербург" у почетку је финансирао "Гаспром", међутим, пројекат је преузела градска влада у Санкт Петербургу. Радови су коначно напредовали у 2016. години, а стадион је завршен у априлу 2017. године, међутим, укупни трошкови су порасли преко милијарду долара, што га чини једним од најскупљих стадиона икада направљених.

Први званични меч на стадиону у Санкт Петербургу одигран је 22. априла 2017. године, када је Зенит угостио Урал у лигашком мечу (2:0).

Стадион је дизајнирала јапанска архитектонска фирма "Кисо Курокава" и подсећа на свемирски брод са кровом који су држала четири јарбола. Има неких сличности са јапанским Тојотиним стадионом, који је дизајнирала иста фирма.

Стадион "Санкт Петербург" ће бити домаћин четири меча групне фазе, једног четвртфинала, једног полуфинала и меча за треће место. Такође, на том стадиону су одржане четири утакмице током Купа конфедерација 2017, укључујући и финале.

Капацитет стадиона је смањен на 56.196 за регуларне лигашке утакмице, али ће бити повећан на око 68.000 за Светско првенство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије