Министар Гајић: Жене су наши хероји на спортском терену

Жене које су стуб наших породица и друштва, одавно нису само посматрачи спорта већ и хероји на спортском терену, рекао је министар спорта Зоран Гајић на конференцији "Жене и спорт" коју су организовали удружење "Жене, спорт, друштво" и Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Гајић је рекао да се већ деценијама и деценијама радујемо успесима наших јаких, одважних и одлучних шампионки.

"Тренуци радости које су нам последње године доносиле каратистикње, кошаркашице, теквондоисткиње, атлетичарке, одбојкашице и многе друге врхунске спортисткиње су неизбрисиви из наших колективних сећања", казао је Гајић.

Навео је да су се жене бориле за своју позицију на спортским тереним као спортисткиње, тренери и функционалне организаторке.

"Важан моменат будућности је инспирисати нацију и створити значајне промене тако да све девојке и жене имају једнак приступ физичкој активности и спорту. То је заједнички циљ нас, да жене буду видљивије, њихови успеси вредновани на највишем нивоу", рекао је министар.

У изјави после конференцији "Жене и спорт", Гајић је навео да Министарство спорта подстиче и подржава струковне савезе да воде рачуна о положају жена у спорту.

"У оквиру 85 савеза, на челу са фудбалским, кошаркашким, сви имају своје огранке, секције и воде рачуна о женским селекцијама и наравно на прави начин поштују тај садржај рада", изјавио је Гајић.

Председница Пододбора за спорт Скупштине Србије Татјана Медвед, рекла је да су се жене избориле за свој положај у спорту и да је Влада Србије показала велику вољу у промовисању женског спорта.

"Нисмо ми жене остале са стране и гледале, избориле смо се за свој статус. Ја сам сада у позицији у којој могу да вучем неким полугама потезе о којима сам могла да причам за столовима", навела је Медведев, која је некадашња рукометна репрезентативка.

Спортска директорка Олимпијског комитета и некадашња репрезентативка Србије у кошарци Соња Васић навела је да спортисти морају да почну на време да размишљају о каријери после спорта.

"Када размишљамо о будућности прво морамо да почнемо од тога ко смо ми и да ли уопште разумемо себе као личност. Да бисмо једног дана могли да размишљамо о крајијери после спорта страшно је битно да развијемо више својих идентитета, а не само да то буде кошарка, тенис, одбојка", рекла је Васић.

Она је изјавила да спортисти приликом грађења каријере након спорта треба да препознају предности своје личности међу којима су упорност, истрајност и тимски рад.

"Јако је битно да дефинишемо шта су то наше животне вредности којих се држимо, од којих живимо у смислу шта је то за шта смо спремни да не одустајемо, било шта да нам се у животу нуди, и шта је то што на неки начин није битно па смо спремни да погазимо или пређемо преко своје речи ако нас таква ситуација натера", закључила је Васић, некадашња кошаркашка репрезентативка.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво