Дивац: Олимпијска идеја ближе грађанима

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац изјавио је поводом отварања изложбе "Век игре - 100 година олимпизма у Србији" у нишкој галерији "Србија" да је такав вид представљања олимпијских вредности један од начина да се дух и идеје олимизма приближе свим грађанима наше земље.

"Изложба ће после 18. јануара из Ниша кренути на пут по Србији и на непосредан и модеран начин афирмисаће олимпијске вредности, посебно међу најмлађом популацијом", навео је Дивац након отварања изложбе којом почиње обележавање сто година институционализованог олимпизма у нашој земљи у организацији Фонда спорта и олимпизма.

Према речима председника ОКС, Ниш је град који је дао велики број олимпијаца који су постизали сјајне резултате и промовисали нашу земљу на најзначајнијој светској спортској манифестацији.

"Као центар југа Србије град значајно доприноси развоју спорта и надам се ће и убудуће бити тако. Уверен сам да ће ова изложба бити додатни стимуланс за улагање у спорт и промовисање олимпијских начела", поручио је Дивац.

Како је подсетио, током ове године на различите начине ће бити обележено 100 година олимпизма на нашим просторима, односно век од када су оснивачи ОКС на челу са Светомиром Ђукићем увели Србију у олимпијску породицу.

Свечаном отварању изложбе синоћ је претходио пријем код градоначелника Ниша Милоша Симовића који је, потом, захвалио свима који су учествовали у припреми, посебно Музеју спорта и олимпизма и ОКС.

Прва у низу од 12 изложби које ће поводом јубилеја бити постављене у галеријама већих градова Србије организована је у сарадњи са градским властима, Спортским савезом Ниша и центром "Чаир", као и оснивачем Фонда спорта и олимпизма - националним олимпијским комитетом и Факултетом спорта и физичког васпитања у Београду.

Изложба хронолошки прати развој спорта и олимпијске идеје у нашој земљи, а посебан сегмент је огроман број фотографија заслужних спортиста и спортских радника Ниша и читавог региона, као и архивски прикази спортских објеката и значајних манифестација које су обележиле историју града на Нишави.

Аутори и организатори пројекта су Марија Стојић, Снежана Милојковић, Јасмина Милачић, Дарко Митровић и Ана-Марија Симоновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво