Читај ми!

Одбојкаши Србије тријумфом против Ирана у Лиги нација започели пут ка Олимпијским играма

У првој такмичарској недељи Лиге нација у Рио де Жанеиру, одбојкаши Србије су савладали селекцију Ирана 3:1, по сетовима 27:25, 17:25, 25:19, 25:18.

Одбојкаши Србије су на премијери у Лиги нација зауставили мотивисану екупу Ирана и направили важан корак на путу ка Олимпијским играма.

Србија није добро отворила меч против Ирана, али је успешно окончала први сет. Иранци су уз неколико серија имали велику предност, прво 6:1, потом 10:4, а било је и 14:7. Међутим, у финишу првог дела игре Србија је консолидовала пријем и потом ефиксним нападима дошла до преокрета и предности у сетовима - 1:0. 

Иран је у другом сету наставио са одличном игром, с тим што је био концентрисанији у завршници и релативно лако је стигао до изједанчења у сетовима - 1:1.

У трећем сету водила се равноправна борба све до средине када је Србија направила искорак ка новој предности. Одличним нападима екипа селектора Игора Колаковића је показала велику жељу за тријумфом и успела да дође до сета вишка - 2:1.

Почетак четвртог сета обележен је серијама на обе стране, али су репрезентативци Србије били бољи у одбрани, што су вешто користили и у организацији напада и поново су прлеомили сет на средини и дошли до важног тријумфа против директног ривала за пласман на Олимпијске игре.

Урош Ковачевић је био најефикаснији у редовима Србије, уписао је 14 поена. Дражен Лубурић и Марко Ивовић меч су окончали са по 12 поена, Александар Недељковић је имао 11, осам из напада, а направио је и три блока. Марко Подрашчанин је убележио осам, био је половичан - четири из напада и исти број у блоку.

Борба за олимпијску визу

Репрезентација Србије ће током прве такмичарске недеље Лиге нација играти у Рио де Жанеиру до 26. маја.

Србија ће други меч одиграти против Јапана, такође у четвртак, али од 22.30. Трећи ривал Србије биће домаћин Бразил 25. маја од 2.00 часа, а четврти Немачка дан касније од 19.00 часова.

У Бразилу ће, поред Србије и домаћина, играти и Италија, Аргентина и Куба.

Пред одбојкашима је задатак да побеђују и скупљају бодове како би задржали тренутну позицију на ФИВБ ранг листи која гарантује одлазак у Париз. Биће одлично ако поправе пласман, али би пад на листи био погубан.

Олимпијске визе већ имају домаћин Игара Француска и шест екипа које су биле најбоље на квалификационим турнирима - Пољска, Америка, Јапан, Бразил, Немачка и Канада.

Преосталих пет места попуниће најбоље репрезентације са континената који немају представнике, а онда и најбоље екипе са светске ранг листе.

Када би се данас подвлачила црта, Србија би била међу учесницима Олимпијских игара, али последњу шансу вребају незгодни ривали као што су Куба, Холандија, Турска, Иран.

Распоред утакмица репрезентације Србије у Бразилу:
23.5. Србија - Иран 3:1
23.5. Србија - Јапан 22.30
25.5. Србија - Бразил 2.00
26.5. Србија - Немачка 19.00

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије