Читај ми!

Одбојкашице златни изузетак српског екипног спорта у 2022. години

Српски колективни спорт, којим се дичимо и у који полажемо велике наде, био је надомак резултатски најлошије године. Част су спасиле златне одбојкашице са две медаље – бронзом у Лиги нација и одбраном светског трона у Пољској и Холандији.

Одбојкашице златни изузетак српског екипног спорта у 2022. години Одбојкашице златни изузетак српског екипног спорта у 2022. години

Последњи пут да се ниједна репрезентација Србије, односно Југославије, не врати са медаљом са ЕП, СП или ОИ био је 1983. године. Тад је и територија и популација била већа, капацитети су се смањили, али су наши играчи и стручњаци успевали да одрже континуитет после санкција – кроз систем, рад и селекцију преосталу из СФРЈ, доносивши медаље са свих страна света.

Скоро 40 година касније, селекција која није била ни изблиза трофејна донела је поново нацији разлог за дочек испред Градске скупштине. Женска одбојка наставља са низом медаља, а играчице су постале узори девојчицама.

Уигравање кроз Лигу нација

Година није кренула лагодно. У јануару је нови селектор постао Италијан Данијеле Сантарели, наследивши Зорана Терзића, име које је везано за дословно све успехе женске репрезентативне одбојке. По обичају, долазак странца ставља велики знак питања на то како ће се прилагодити, да ли ће укомпоновати своје замисли са врхунским играчким кадром.

Почело је од Лиге нација, где је у другом мечу Тајланд, на изненађење љубитеља одбојке, победио. Надаље су наше репрезентативке тријумфовале против евидентно слабијих репрезентација, а дуели против главних ривала Бразила, Италије и САД су завршени поразима. Ваља истаћи да је у Лиги нација дата шанса многим млађим играчицама или играчицама са мањом минутажом зарад стицања искуства. Тај план је био добар како се испоставило, јер се стигло до трећег места и бронзане медаље.

Италија нас је "почистила" са 3:0 у припремном мечу пред Светско првенство, показавши да су Паола Егону и компанија у пуној форми.

Перфектни пут до одбране злата

Онда се у пољском Лођу захуктала Сантарелијева машина. Две групне фазе завршене без пораза, укључујући славља над домаћом Пољском, неугодном Турском и квалитетним САД.

Потврда менталне надмоћи и искуства са великих такмичења виђена је у четвртфиналу и полуфиналу у Гљивицама, кад су утишале препуну халу пољских навијача и после тога послале Американке у борбу за бронзу. Бразилке су пале са 3:0 у финалном судару титана у холандском Апелдорну. Одбрањена је титула светског шампиона. Тијана Бошковић је МВП и најбољи коректор, Бојана Дрча техничар, а Теодора Пушић најбољи либеро.

Неочекивани обрт на крају године 

Златни сјај 2022. године спласнуо је 27. децембра, када је Сантарели званично напустио клупу Србије и постао селектор Турске. ОСС је брзо нашао решење у тренеру Вакинфбанка Ђованију Гвидетију, кога је земљак Сантарели наследио у Истанбулу. Кошаркашки речено, то је "трејд".

Нови селектор и нови изазови пред шампионкама у наредној години. Циљ је повратак на европски трон после пораза од Италијанки 2021. у Београду.

И док одбојкашице гланцају прво, а неке од њих друго светско злато, остале велике звезде међу репрезентацијама нису се ни близу домакле медаље.

Одбојкаши, кошаркаши и фудбалери нису испунили (не)реална очекивања јавности. Јаки састави са цењеним именима у својој бранши стали су на корак до жељеног циља. Аргентина је са 3:0 избацила одбојкаше у осмини финала Светског првенства, Италија је шокирала чету Светислава Пешића у четвртфиналу Евробаскета, а Пиксијеви "орлови" су стали у групној фази.

Ватерполисти и кошаркашице су у прелазном периоду. "Велика шесторка делфина" и тандем Соња Васић – Јелена Брукс су се повукли из националног дреса. Биће потребно много стрпљења, живаца и година да бисмо поново добили такве асове.

Тони Ђерона наставља свој пројекат са рукометашима, који су готово деценију ван мапе, а нови тест биће ЕП већ у јануару. Рукометашице су ЕП у Словенији завршиле без победе у групи са Шведском, Норвешком и домаћином.

Укратко, златне одбојкашице су спасиле част српског колективног спорта у протеклој години и једине оправдале очекивања, упркос препрекама на путу. Можда су остале покосила превелика очекивања нације.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво