Читај ми!

Ђовани Гвидети нови селектор одбојкашица Србије

Ђовани Гвидети, актуелни тренер турског Вакфибанка из Истанбула, именован је за селектора женске сениорске репрезентације Србије. Уговором је предвиђено да италијански стручњак остане на клупи Србије до краја 2024, наводи се у саопштењу Одбојкашког савеза Србије.

Италијански одбојкашки стручњак Данијеле Сантарели постао је нови селектор Турске, а на место селектора Србије именован је Ђовани Гвидети.

"Осећам се веома почаствовано због тога што ме је Одбојкашки савез Србије позвао да будем селектор женског тима наредне две године. Почаствован сам и због тога што је женски национални тим Србије у одбојци изванредан, веома успешан. Много је талената, али и потенцијала у српској одбојци", истакао је приликом представљања нови селектор женског тима Србије у одбојци.  

Одбојкашки савез Србије и Данијеле Сантарели споразумно су раскинули сарадњу. Сантарели је са сениоркама Србије освојио злато на Светском првенству 2022. и бронзу у Лиги нација исте године, саопштио је Одбојкашки савез Србије. 

На Сантарелијево место дошао је поменути Гвидети. Приликом представљања, Италијан је истакао одбојкашку традицију у Србији и похвалио постигнуте резултате женског тима у претходним годинама.  

"Ово је велики изазов за мене, али и шанса да радим са одличним и многоструко награђиваним тимом, али и прилика да радим у одбојкашкој земљи. Многи невероватни одбојкаши су из Србије. И понављам, веома сам захвалан, поносан и узбуђен што ћу бити нови селектор женског одбојкашког тима Србије", закључио је Гвидети.  

Ђовани Гвидети рођен је 20. септембра 1972. године у Италији. Тренерску каријеру почео је 1994. као други тренер у Волеј Спецану. Од 1997. до 2000. био је члан стручног штаба женске сениорске репрезентације Италије, са којом је учествовао на Светском првенству 1998. у Јапану и Олимпијским играма 2000. у Сиднеју.

После једногодишње тренерске епизоде у САД-у, преузима Вићенцу 2001, са којом осваја Суперкуп Италије. Тренирао је затим Ређо Емилију, Модену и Kјери до 2007.

Са Kјеријем је освојио титулу победника Топ тимс купа, у то време другог по рангу такмичења ЦЕВ-а.

Од 2008. је тренер Вакфибанка са којим је до сада освојио 4 титуле на клупском Светском првенству, 5 титула победника ЦЕВ Лиге шампиона, 6 титула првака Турске, 5 титула победника Kупа Турске и 4 титуле победника Супер купа Турске.

Гвидети је први пут постао селектор репрезентације 2003, када је са Бугарском заузео 7. место на првенству Европе.

Од 2006. до 2015. био је селектор Немачке, са којом је освојио бронзу у Гран-прију 2009, два сребра на Европском првенству 2011. и 2013, злато 2013. и сребро 2014. у Европској лиги.

Током 2015. и 2016. био је тренер Холандије и освојио је сребро на Европском првенству 2015. и бронзу у Гран-прију 2016.

Ђовани Гвидети је од 2017. до пре месец дана био селектор Турске. Са Турском је освојио сребро 2018. и бронзу 2021. године у Лиги нација, као и сребро 2019. и две бронзане медаље 2017. и 2021. на првенствима Европе.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво