АБА лига од наредне сезоне са 16 учесника, нико не испада из такмичења

Од наредне сезоне у АБА лиги ће играти 16 клубова, међу којима ће први пут бити и екипа из Дубаија, одлучено је на седници Скупштине регионалног такмичења.

Уместо садашњих 14, регионална АБА лига имаће од наредне сезоне 16 учесника. Сви клубови из актуелне сезоне су сигурни. Нико неће испасти у нижи ранг, неће бити ни баража јер ће свих 14 тимова остати у лиги.

Придружиће им се и Дубаи, који је још раније добио зелено светло да заигра у регионалном такмичењу, као и шампион АБА2 лиге.

То значи да ће се за титулу регионалног шампиона од јесени борити Партизан, Црвена звезда, Борац Чачак, Мега, ФМП, Будућност, Студентски центар, Морнар, Цибона, Задар, Сплит, Цедевита Олимпија, Крка, Дубаи и победник АБА2 лиге.

Одлука о учешћу 16 клубова биће на снази до сезоне 2029/30, а промењен је и национални кључ, па ће уместо досадашњих пет у АБА лиги моћи да игра највише шест тимова из исте земље.

Студентски центар међу сувласницима, Борац на чекању

На седници је договорено и да ће Студентски центар бити уписан у листу сувласника лиге, док ће чачански Борац и Сплит сачекати до средине јуна како би били укључени међу сувласнике.

Представници Партизана и Будућности нису били присутни на онлајн седници, саопштила је АБА лига.

Бранилац регионалне титуле и шампион Црне Горе су после претходне седнице Скупштине саопштили да нису против уласка Дубаија, али не под садашњим околностима. Сматрају да прво морају да се реше одређена питања унутар саме структуре АБА лиге како би се стекли услови за проширење.

Кошаркашки клуб Дубаи ће од наредне сезоне ући под окриље Евролиге, с тим да ће прво играти у Еврокупу, а потом најмање шест сезона у елитном такмичењу.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво