Читај ми!

Почиње други круг Евролиге – "свака утакмица је важна" више није само флоскула

Вечерашњим утакмицама почиње други круг такмичења у Евролиги, а после 17 одиграних кола елитно европско такмичење изједначеније је и узбудљивије него икада пре. Гужва је на врху табеле, а и на средини, где ће се за пласман у четвртфинале равноправно борити и представници Србије – Црвена звезда и Партизан.

Почиње други круг Евролиге – "свака утакмица је важна" више није само флоскула Почиње други круг Евролиге – "свака утакмица је важна" више није само флоскула

После 17 одиграних кола, а пред почетак другог круга такмичења, Евролига је изједначенија и узбудљивија него икада пре. Гужва је на врху табеле, а и на средини, где ће борба за пласман у четвртфинале бити потпуно у складу са флоскулом којом се елитно европско такмичење представља на друштвеним мрежама – "свака утакмица је важна".

Мада, питање је и шта је врх, а шта средина и где почиње једно, а завршава се друго, пошто првих пет екипа има исти омер тријумфа и пораза (11-6), а првопласирани Олимпијакос и 12. Виртус деле само три победе.

Фењераш Алба, која у прва три кола није знала за пораз, а онда је у наредних 12 изгубила, да би у последња два поново везала два славља, има "само" шест тријумфа мање од Олимпијакоса, тренутно лидера захваљујући најбољој кош-разлици, што није број који гарантује да након преосталих 17 мечева грчки и немачки тим неће заменити позиције.

Први део сезоне обележила је управо променљива и нестабилна форма многих тимова, која је резултирала великим серијама победа и пораза, што се доста одразило на честе и крупне промене поретка на табели.

Сезону је најбоље отворио Фенербахче, који је дуго држао прво место, али је онда екипа Димитриса Итудиса на скор 10-2 надовезала низ од пет пораза, који засад није прекинут.

Као и обично, Ефес је, лишен помоћи повређеног Шејна Ларкина, почео сезону без много ентузијазма. Кубурили су при дну табеле, имали у једном тренутку скор 2-5, пре него што су се консолидовали, почели да побеђују и ушуњали се међу првих осам.

Олимпијакос, Реал Мадрид и Барселона јесу били најконстантнији, мада су и три великана приуштила себи неке неочекиване поразе (ако таквих у Евролиги још има), због којих нису успели да се осаме на врху.

Пирејци су на свом терену изгубили од Монака, Валенсије и Црвене звезде, Реал је у Мадриду поражен од Виртуса и Монака, а изгубили су и од Жалгириса у Литванији, док Барсу пеку порази од Жалгириса, Асвела, Валенсије и Виртуса.

Помало неочекивано, али потпуно заслужено, међу лидере су се угурали Басконија и Монако, а изнад очекивања је и пролазно време Жалгириса, који не посустаје у намерама да се докопа једног од првих осам места.

Највеће разочарање, не први пут, јесте Олимпија из Милана, тренутно 15. на табели, са искусним Месином на клупи и тимом који је склопљен и плаћен за много веће домете.

Представници Србије и регионалне кошарке – Црвена звезда и Партизан заједно су у Евролиги први пут после сезоне 2013/14, а оба тима су на половини регуларног дела сезоне међу такмацима који легитимно могу да се надају пласману у четвртфинале.

Душко Ивановић препородио Звезду

Партизан је на скору 8-9, док Црвена звезда има победу више, таман ону једну извојевану у историјском првом евролигашком вечитом дербију, који је одигран у Штарк арени 8. децембра.

Звезда је неславно почела сезону – била је последњепласирани тим са једном победом и шест пораза, али све се променило када је Владимира Јовановића на клупи заменио искусни црногорски стручњак Душко Ивановић.

Некадашњи ас Југопластике у тиму је сложио све црвено-беле коцкице и појединим играчима потпуно вратио пољуљано самопоуздање.

Под Ивановићевом командом, али и појачана одличним аргентинским плејмејкером Луком Вилдосом, који је месец дана пре свог некадашњег тренера у Басконији стигао међу црвено-беле, Звезда је везала шест победа и прикључила се борби за пласман у наредну фазу такмичења.

Страшан низ Ивановићевог тима прекинула је Олимпија у Београду, а после неизвесне завршнице и продужетка извукла се и срећна Барселона.

Између два пораза у Хали "Александар Николић", црвено-бели су савладали Олимпијакос у Пиреју, а славили су и у претходном колу против Валенсије у Шпанији.

Са скором 9-8, Звезда тренутно дели осмо место са још три екипе, а други круг такмичења отвара вечерас у "Пиониру" против Реал Мадрида.

Највећи проблем црвено-белима тренутно праве повреде, пошто су ван строја Хасана Мартин, Никола Ивановић и Лука Вилдоза, али и Факундо Кампацо којег Звезда не може да региструје због забране коју јој је изрекла Евролига.

Партизан губи и побеђује у серијама

Партизан пред почетак другог дела Евролиге има осам тријумфа и девет пораза, колико и Виртус, и налази се на 11. позицији, али место које води у четвртфинале далеко је у овом тренутку само једну победу.

Црно-бели су ове сезоне изражен пример екипе која у Евролиги побеђује и губи у серијама.

Почели су веома лоше, убедљивим поразом од Албе у Берлину, а уследила су и два болна искуства против Басконије и Олимпије, када су неопрезно испуштене две већ виђене победе.

У наредних пет кола, Партизан је славио четири пута, а онда је уследио стрмоглав пад форме, пропраћен великим бројем повређених играча и ужасном игром у фази одбране, који је резултирао са пет узастопних пораза.

Изгубио је Партизан у историјском вечитом дербију пред својим навијачима, приуштио је себи неуспехе против Валенсије и Асвела, али када је деловало да тим Жељка Обрадовића посустаје и све брже се приближава дну табеле, забележена су четири капитална тријумфа.

Скинули су црно-бели скалп прваку Европе Ефесу у Арени, изненадили су и посрнули Фенербахче у Истанбулу, после чега је против Бајерна и Монака у Београду било већ много лакше јер једна од жељених позиција поново није далеко. 

Партизан има за чим и да жали. Басконија и Олимпија "побегли су са лопате" црно-белима, а епилог дуела са Албом, Асвелом и Валенсијом могао је бити другачији да су ти мечеви наишли у мало повољнијем тренутку.

Други круг такмичења Партизан почиње у Тел Авиву, где ће га у среду дочекати стари знанац Макаби. Велики посао могли би да направе црно-бели евентуалном победом над једним од директних конкурената, а згуснута табела налаже да се води рачуна и о међусобним сусретима са свим тимовима.

Не стоје црно-бели лоше по том питању и многе победе могле би дупло да вреде, пошто су, када се изузму четири првопласиране, у првом кругу победили пет од шест екипа којима тренутно гледају у леђа, уз убедљиву победу и над Виртусом, који у овом тренутку има идентичан скор.

На половини регуларног дела сезоне Партизан је статистички међу водећим екипама у неколико категорија – четврти по броју постигнутих поена по утакмици (84,5), пети по броју блокада (3,1), трећи по броју убачених шутева за два поена (21,8) и први по броју погођених слободних бацања (17,3).

Не мање важно – Партизан је и најгледанији тим у европској елити. Од почетка сезоне кошаркаше Партизана на европској сцени гледало је 149.709 навијача, што када је "свака утакмица важна", може да помогне.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије