Читај ми!

Танго Луке Вилдозе на Малом Калемегдану - "гаучос" импресионира од самог старта

Лука Вилдоза је после само два меча за Црвену звезду у АБА лиги добио признање најкориснијег играча месеца. У Евролиги је на дебију пред домаћим навијачима носио тим до првог тријумфа у такмичењу. Утицај који је мало који странац имао по доласку на Мали Калемегдан.

Аргентинци не умеју ништа на силу, сирово и без стила. Долазиш из земље танга, живота који се плеше, а крут си и досадан? Не иде. Не ради се само о томе шта, него и како радиш. То "како" мора да измами аплаузе и у неверици разјапљене вилице. Радно место је у ствари позорница.

"Гаучоси" на паркету попримили су од оних на трави ту вештину, интелигенцију и елеганцију. О Ђинобилију, Сколи, Ноћионију, Приђонију је излишно причати. Омалени Кампацо је на луцидностима зарадио НБА уговор. Лука Вилдоза спада у тај сој.

Ретко који странац у историји Црвене звезде је од првог минута у црвено-велом дресу направио моменталан утицај као што је Вилдоза. Није ни чудо што је бивши клуб Басконија онолико драмила током његовог доласка у Београд. Борба против шпанског клуба је вредела. Звезда је добила мегапојачање, које се крије иза имена.

Пропуштена утакмица против Баскније у Виторији због повреде ставила је знак питања на Лукину форму. Већ против Реала је те сумње поништио. Завршио је меч са 10 поена и четири асистенције.

Онда је у Београду имао свој шоу. Позорница за танго са лоптом. Гледа те "Пионир" крцат лојалним навијачима, незадовољним серијом пораза у Евролиги. "Дрвље и камење" су спремни. Противник Бајерн у истом "сосу", гледа како да не потоне још дубље.

Никакав проблем. Вилдоза ради све што треба. Погађа тројке у кључним моментима, диже предност на семафору и публику на ноге. Дели асистенције за Топ 10 листе, преузима одговорност и иницијативу у нападу. Завршава меч са 20 поена, шест скокова и шест асистенција. Осваја поверење и аплаузе "делија". 

Тачка је завршена, публика је фасцинирана, тражила би и "бис" да је могуће.

У АБА лиги показује да је виша класа. Два меча је било довољно да буде именован за МВП-ја октобра, бележећи 16.5 поена, шест асистенција, 2.5 украдених лопти, 1.5 скокова, уз просечан индекс корисности 24,5.

И то у два врло важна дуела, против ФМП-а и на тешком гостовању код Игокее у Лакташима. Да није Игокеи убацио 19 поена, ко зна да ли би Звезда остала непобеђена?

Није само до бројки. Оно што највише импресионира је рутина и сигурност којом одише Вилдоза. Није се стегао на дебију против Реала. Зашто би? Није одустајао од самосталних креација и шутева против Бајерна, зашто би?

Аргентинац зна шта је Евролига. Нема места тензији. Не импресионирају га велика имена на ривалској страни, јер верује у себе. Од првог минута у црвено-белом дресу је направио заокрет у тиму, уневши веру у састав пољуљан раним неуспесима. Узме лопту у руке и извуче максимум по тим и навијаче.

Ако Далас маверикси имају свог "Луку меџика" и навијачи Црвене звезде могу поносно да кажу да имају свог.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије