Севернокорејски неостварени НБА сан

Са својих 235 центиметара висине Ри Мијунг Хан је крајем деведесетих година прошлог века привлачио пажњу многих НБА скаута. Осим огромне висине имао је и завидну кошаркашку технику. Ипак, због једне "мане" Хан никада није дебитовао у најјачој лиги света. Ри Мијунг Хан је долазио из Северне Кореје, што је било довољно Стејт Департменту да му забрани да заигра у НБА лиги.

Смрт севернокорејског вође Ким Џонг Ила у децембру 2011. године и његова сахрана били су догађаји од изузетне важности за ту земљу, која је два дана испраћала великог вођу. Ипак, сахрану Ким Џонг Ила, у западним медијима на тренутак је засенила фотографија на којој се, у кордону војника који испраћају тело вође, види прави џин!

Наравно, контроверзна фотографија државне информативне агенције Северне Кореје изазвала је дебату, у којој се прво тврдило да је у питању фотомонтажа, док су они склонији теоријама завере тврдили да је посреди (тачније на фотографији), резултат неког супертајног експеримента.

Мистерију су на крају решили спортски новинари који су претпоставили да се ради о кошаркашу Ри-Мијунг Хану, који је деведесетих година прошлог века умало заиграо у НБА лиги.

Фотографија се уклапала у причу, имајући у виду да је Хан са својих 235 центиметара висине у то време важио за највишег човека на планети (иако се касније установило да је било и виших). Оно што је сигурно, то је да је Мајкл Ри био највиши кошаркаш на свету, пет центиметара виши од највишег НБА играча Мануте Бола.

Севернокорејски кошаркашки џин је припадник севернокорејске војске. У земљи где је висина просечног мушкарца измешу 165 и 170 центиметра, Ханова појава заиста делује застрашујуће, посебно у кордону где његови саборци поред бившег кошаркаша изгледају као патуљци.

Имајући у виду ситуацију на корејском полуострву, данас изгледа нестврно да је тада 29-годишњи Ри-Мијунг Хан 1997. године био близу дебија у НБА лиги. У то време кошаркаш је вежбао у Канади, под будним оком представника севернокорејске владе, чекајући дозволу да заигра у најјачој кошаркашкој лиги на планети.

Како је сам касније рекао, велика жеља великог вође Ким Џонг Ила била је да се тај играч опроба у НБА лиги. У Канади је Хан прихватио надимак Мајкл, по свом кошаркашком узору, Мајклу Џордану, тако да су га медији звали Мајкл Ри.

Док је тренирао у Канади привукао је пажњу великог броја скаута и многи НБА клубови су били веома заинтересовани да потпишу уговор са севернокорејским горостасом. Оно што је код Хана посебно било занимљиво јесте чињеница да и поред натпросечне висине, није патио од уобичајених здравствених проблема од којих пате особе те висине. Штавише, био је у бољем физичком стању од људи просечне висине, а према речима оних који су га гледали уживо, заиста је знао да игра кошарку.

До премијере у НБА лиги на жалост никада није дошло. Те године САД и Северна Кореја су по ко зна који пут затегнули односе. Амерички Стејт департмент је сматрао да би било који амерички клуб, који би потписао уговор са Ханом, прекршио закон из 1917. године којим се забрањује било која врста трговине са непријатељском државом. Хан се тако вратио у Северну Кореју без потписа за неки од НБА клубова.

У једном од ретких интервјуа за америчке медије (Си-Ен-Ен), 1998. године  Хан је кратко коментарисао своје искуство.

„Мислио сам да ће моје настојање да играм у у НБА лиги помоћи да наше две земље поправе односе. Моји покушаји на жалост имали су супротан ефекат... Ја сам велики човек и желим да тестирам своје способности. Не интересују ме новац и политика. Као спортиста, желео сам само да се окушам ".

Он је открио да је имао потпуну подршку севернокорејске владе да заигра у НБА лиги.

 „Генерал Ким Џонг Ил је желео да ме гледа како играм у Америци, али захваљујући њему ја имам леп живот и овде, без НБА уговора. Ипак, ја сам врхунски атлета и желим да играм у НБА лиги".

Жеља Ри-Мијунг Хана се умало испунила када му је Стејт департмент касније дао дозволу да од 2000. године заигра у НБА лиги, али под условом да новац који тамо заради не враћа у Северну Кореју. Влада Северне Кореје је наравно одбила ту непристојну понуду, тако да се Хан више није враћао на амерички континент.

У домовини Хан је уживао статус националног хероја. Чак су његова супруга и син били у центру пажње севернокорејске јавности. Хана је посебно ценио тадашњи вођа Ким Џонг Ил, који је гајио посебну наклоност за играча.

Пажњу кошаркашких стручњака Хан је поново привукао на егзибиционој утакмици у Сеулу 1999. године, где су учествовали мешовите екипе, где су заједно у исто тиму играли кошаркаши обе Кореје. Хан је  за 21 минут проведен на паркету постигао 26 поена и само потврдио огроман квалитет који је ишао уз ту висину.

На Хана су ван Северне Кореје сви заборавили све до смрти, тачније сахране Ким Џонг Ила у децембру 2011. године. На већ поменутој фотографији, за коју су многи мислили да је фотомонтажа, налазио је сад већ бивши кошаркаш, али и даље војник Северне Кореје.

Занимљиво је да је бивши кошаркаш Чикаго булса и многих других НБА тимова Денис Родаман почетком јануара, у једној од многих посета Северној Кореји, упознао Ри-Мијунг Хана.

Иако Хан није успео да оствари НБА каријеру, многи сматрају да је својим квалитетом привукао пажњу скаута на азијске играче и на тај начин отворио врата Јао Мингу који је 2002. године дебитовао у најјачој лиги света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије