Српски грб непожељан у Малезији

Крст на грбу ФСС-а, вређа достојанство муслимана у Малезији. Ово је изјавио један од верских вођа те земље, а због истих разлога на мети критике су се нашли амблеми националних савеза Португала, Бразила и Норвешке. Једини клуб на тој листи, је Манчестер јунајтед, који је непожељан због лика ђавола на својој опреми.

Грб фудбалске екипе представља светињу за играче и навијаче, док за клуб значи и велики извор прихода од маркетинга.

Ипак, када се политика умеша у спорт, фудбалски симболи постају предмет спорења, а када се томе дода и верска димензија, онда неки грбови, својим мотивима, могу да узазову велике неприлике у једном друштву.

Управо се то дешава протеклих неколико дана у Малезији, где је један верски вођа, ове претежно муслиманске земље, прогласио грбове националних тимова Србије, Бразила, Португалије и Норвешке непожељним.

Високи званичник Исламске верске заједнице у Малезији, Ноох Гадот, замерио је што се на српском и осталим грбовима као један од симбола налази крст, што вређа достојанство муслимана.

Ипак, нису се само симболи националних тимова нашли на удару овог верског вође, најгоре је прошао амблем Манчестер јунајтеда, који је због лика ђавола са трозупцем посебно критикован.

"Опасно је када муслимани на било који начин поштују симболе нечастивог. Уколико неко муслиману поклони дрес са таквим обележјима, он мора да га одбије", поручио је Гадот.

Гадот је поручио муслиманском становништву у тој земљи да не носи дресове на којима су симболи који, како тврди, поткопавају темеље њихове вере.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара