Аријан спреман за Јужну Африку

Аријан Бабичковић (18) из Суботице, први је национални првак у фристајл фудбалу. Победом на Ред Бул Стрит Стајл такмичењу, одржаном у јануару у Београду, Аријан је обезбедио учешће на светском финалном турниру у Јужној Африци где ће представљати Србију.

Финално такмичење одржаће се од 26-28. априла у Кејп Тауну, а Аријан у среду креће на пут са дозом оптимизма!

Интервју са Аријаном Бабичковићем, првим представником Србије на светском финалу у фрисајл фудбалу.

Аријане, можеш ли нам за почетак рећи када си почео да се бавиш фрисајл фудбалом?

Фристајл фудбалом се бавим од септембра 2008. године, иако ми је лопта цео живот правила друштво, све до тада није ми пало на памет да се озбиљније посветим фристајл фудбалу.

На који начин и где тренираш?

Тренирам по разним парковима, теренима па чак и на улици. Тренинзи ми се базирају на бескрајном увежбавању нових трикова, након тога покушавам да спојим различите трикове у једну целину која представља мој наступ. Као и у сваком другом спорту, што више тренираш то си сигурнију.

Шта је битно и шта се оцењује у фристајл фудбалу? 

Главна три критеријума су стил, креативност и контрола. Такође је битно размишљати креативно, смишљати нове комбинације, трикове, иако то постаје временом све теже и теже, јер број фреестyлера у порасту, па тако и број аутентичних трикова. Битно је да спортиста успе да импресионира судије добрим триковима.

Да ли се негде организују радионице на којима би заинтересовани клинци могли да се опробају у фристајл фудбалу? 

Нажалост, таквих радионица нема, мада на интернету се могу наћи различита упутства за почетнике. Ми који се већ бавимо овим спортом трудимо се да на годишњем нивоу организујемо неколико скупова у већим градовима Србије. На оваквим скуповима заједно са колегама из целе регије трудимо се да пренесемо знања једни другима, заједно тренирамо и упознајемо се са новим спортистима. Сви заинтересовани би могли да присуствују овим скуповима.

Победник си првог великог фристајл такмичења у Србији - Ред Бул Стрит Стајл одржаног у јануару и представљаћеш нашу земљу на светском финалу у Јужној Африци, како се спремаш за ово такмичење?

Тренирам сваки дан, дајем све од себе да се што боље припремим за светско финале јер знам да ће бити невероватно тешко. Код нас је фристајл фудбал још у почетној фази развоја, за разлику од великих светских земаља где је овај спорт узео маха. Трудићу се да остварим што бољи резултат!

Колико ће учесника бити на светском финалу?

На светском финалу ће учествовати 60 такмичара из 59 земаља, што значи да се њихов број повећава сваке године. Добио сам информацију да је на 225 квалификационих турнира у свету учествовало чак 5260 спортиста.

Који је систем такмичења на финалном турниру? 60 учесника ће бити распоређено у 8 група из којих ће по двојица проћи даље, тако да ће се на крају добити финалних 16 учесника који ће се борити за титулу светског првака. У односу на светско финале из 2008. године мислим да ће судије имати много тежи посао.

Која су твоја очекивања на такмичењу у Јужној Африци?

Врло је тешко одговорити на ово питање, јер много фактора може да утиче на сам исход. Зависи од тога са киме ћу бити у групи, мада, с ким год да будем у групи, биће врло тешко пласирати се међу 16 најбољих, ипак су то све државни прваци. Лично бих био срећан да се квалификујем у топ16. Могу обећати да ћу дати све од себе!

Да ли некога сматраш за фаворита?

До самог баттле-а се не може знати шта ће ко показати. Подразумева се да сви за фаворита сматрају Француза Арлодла Гарнијера, победника светског финала одржаног 2008. године. Мислим да би и представник Шведске, иначе велики миљеник нас фреестyлера и велика легенда овог спорта, један од првих фреестyлера, Рицкард "Палле" Сјоландер могао да постигне значајан резултат.

Који су ти планови по повратку са светског финала?

Много би ми значило ако бих успео да пронађем спонзора који би ме пратио током године. Такође ми је циљ да имам што више наступа на разним догађањима, и наравно да се што боље припремим за Ред Булл Стреет Стyле 2011, и поново остварим победу!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво