Звезда издала саопштење

Црвена Звезда издала је саопштење у коме најоштрије осуђује инцидент које се догодио на њиховом стадиону на утакмици са ОФК Београдом и ограђује се од учесника у насиљу.

Црвена звезда се огласила поводом насиља на северној трибини "Маракане" у којој је један младић задобио тешке повреде. Преносимо читаво саопштење фудбалског клуба: 

"Фудбалски клуб Црвена звезда најоштрије осуђује насиље које се десило на нашем стадиону током одигравања утакмице полуфинала Купа Србије између нашег клуба и ОФК Београд, услед кога је дошло до рањавања једног посетиоца ватреним оружјем.

Фудбалски клуб Црвена звезда се ограђује од учесника у насиљу. Особа која је пуцала јуче на стадиону није навијач, већ криминалац коме је место у затвору. Надамо се да ће ту особу полиција пронаћи и ухапсити, као и да ће одговарати за злочин који је починила.

Фудбалски клуб Црвена звезда, наша управа и играчи, као и милиони наших присталица моле се за живот младог Игора Вревића са надом да ће добити тешку борбу са повредама. Живот овог младог човека за нас је у овом тренутку најважнији.

Трагедија која се јуче догодила обезвређује све позитивно што је наш клуб учинио ове сезоне на враћању публике на стадионе. Јавности је познато да је Црвена звезда осим што је спортско освежење и хит фудбалске сезоне, клуб који је највише урадио на промоцији српског фудбала, враћању породица и деце на стадионе, као и на повећању броја гледалаца.

Читаве сезоне се трудимо да покажемо да је фудбалска утакмица празник и спортски догађај коме треба сви да се радују. Овај безумни чин појединца који руши све што смо постигли неће нас обесхрабрити да, као и до сада, промовишемо фудбал, спорт и породице на стадиону.

Са још већим еланом, наставићемо да заједно са својим присталицама од утакмица нашег клуба правимо лепе спортске догађаје у којима ће сви уживати и којима ће се дивити и Србија, и Европа.

Фудбалски клуб Црвена звезда је учинила све што налажу Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, Закон о окупљању грађана, као и Правилник о безбедности и сигурности на фудбалским утакмицама Фудбалског савеза Србије, а све у циљу безбедног одигравања утакмице.

Према законским обавезама, ангажовали смо компанију која се бави пружањем услуга физичко - техничког обезбеђења, која има велико искуство у вршењу ових послова јер је радила обезбеђење највећих спортских скупова у нашој земљи, међу којима и прошлогодишње Универзијаде. На обезбеђењу јучерашње утакмице ангажован је 251 редар, што је више од уобичајене праксе која предвиђа да број ангажованих редара износи један посто од предвиђење посете (на јучерашњој утакмици је било 10 774 посетилаца).

Неопходна промена законских прописа

На организацији утакмице, као и до сада, ФК Црвена звезда је остварила потпуну сарадњу са МУП-ом Србије. Са представницима МУП-а одржали смо два састанка на којима смо доказали да смо предузели све превентивне мере из члана 7. Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским теренима. На тим састанцима су представљене све мере које је Црвена звезда предузела како би се осигурало безбедно одржавање спортске приредбе и онемогућило избијање насиља, и представници МУП-а нису имали примедби на све што је учињено.

Редарска служба је по налогу Клуба, 24 сата пре одржавања утакмице обезбеђивала закључан стадион како би се спречио неовлашћени улазак лица или уношење недозвољених предмета на трибине. Екипа за противдиверзиону заштиту Полицијске управе за град Београд, са специјално обученим службеним псима за откривање експлозива и оружја, извршила је преглед трибина стадиона два пута - дан пре утакмице, као и непосредно пред сам почетак утакмице, и том приликом је констатовано да је све у реду.

Ангажовали смо санитетско обезбеђење са довољним бројем екипа, а у организацију утакмице били су укључени све релевантни субјекти, попут ватрогасне службе, Електродистрибуције и комуналних служби.

На крају, оформљен је Штаб безбедности који су чинили шеф полицијских снага на стадиону, делегат утакмице, представници Звезде и ОФК-а Београда, као и представник медицинске службе и руководиоци редарске и ватрогасне службе.

Овакав приступ организацији утакмице омогућио је да се, када се несрећа већ десила, повређенима пружи брза и адекватна медицинска помоћ на лицу места, као и да одмах буду превезени до надлежне медицинске установе.

О свему наведеном, ФК Црвена звезда има писане доказе и комплетну документацију.

Нажалост, и поред тога што су и Црвена звезда, и компанија која се бави обезбеђењем, као и полиција учинили све на шта су их закони обавезали - догодила се трагедија. Разлог за то је што законски прописи који регулишу преглед гледалаца који улазе на стадион нису довољно јасни.

Према постојећим прописима, "редари немају право да врше претрес гледалаца који улазе на стадион, већ само њихов преглед". Штавише, постојећи прописи забрањују редарима да "приликом прегледа преузимају било какве ингеренције и овлашћења извршне власти односно МУП-а", што резултате њиховог рада доводи у питање.

Како се овакви случајеви не би убудуће догађали, неопходно је променити законске прописи којима би се - или омогућило да редари имају већа овлашћења и одговорност приликом претреса гледалаца, што подразумева доношење новог Закона о физичко-техничком обезбеђењу и обуку редара од стране полиције или да преглед и претрес врше службена лица.

Црвена звезда сматра да је неопходно да надлежно министарство, спортски савези, клубови, као и МУП Србије заједнички покрену иницијативу за измену законских прописа како би се омогућила потпуна безбедност посетилаца спортских приредби.

ФК Црвена звезда је само у овој сезони у инфраструктуру на свом стадиону уложила око 2,5 милиона евра. Јавности је познато да смо увели нов бар-код систем уласка на стадион као и да смо инвестирали у семафор и нове клупе.

Суочени са трагедијом која се синоћ десила додатно ћемо инвестирати како би се убудуће гледаоцима гарантовала још већа безбедност. О додатним мерама за повећање безбедности гледалаца јавност ћемо обавестити у наредним данима.

ФК Црвена звезда осуђује безумни чин који се јуче догодио на нашем стадиону и оствариће потпуну сарадњу са МУП-ом Србије и надлежним државним службама како би се починилац идентификао и привео правди", наводи се у саопштењу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара