Читај ми!

Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол

Произвођач спортске опреме "Адидас" и Фудбалски савез Немачке повукли су из продаје дрес немачке репрезентације са бројем 44 након критике да дизајн цифара подсећа на нацистички симбол.

Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол

Немачка компанија "Адидас" представила је прошлог месеца нове дресове у којима ће репрезентативци Немачке играти на предстојећем Европском првенству, а корисници друштвених мрежа приметили су да број 44 у новом дизајну на белом дресу подсећа на "СС" симбол по којем је био познат Шуцштафел – главна паравојна организација под командом Адолфа Хитлера и нацистичке партије.

Након примедби и жустрих расправа у јавности, од данас више није могуће у "Адидасовој" онлајн продавници наручити немачки дрес са бројем 44, а у међувремену су обустављене све испоруке већ купљених дресова са спорним бројем. Такође, ниједан немачки фудбалер неће носити 44 на леђима.

На удару критике нашао се "Адидас", али из чувене компаније тврде да су Фудбалски савез Немачке (ДФБ) и његови партнери одговорни за дизајн имена и бројева на новим дресовима.

"У 'Адидасу' раде припадници око 100 нација, наша компанија се залаже за промоцију различитости и инклузије и активно се супротстављамо ксенофобији, антисемитизму, насиљу и мржњи у било ком облику. Сваки покушај да се промовишу ставови који маргинализују нису део наших вредности. Компанија одлучно одбацује сваку инсинуацију да је то била наша намера", рекао је портпарол "Адидаса" Оливер Бриген за немачку агенцију ДПА.

Дрес Немачке за првенство Европе није једини који је постао предмет полемика и критика пошто се и енглеска јавност, укључујући познате личности и политичаре, недавно узбунила због детаља на крагни беле гарнитуре.

Шампионат Европе у Немачкој почиње 14. јуна, а финале је на програму месец дана касније.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара