Читај ми!

Стојковић: На ЕУРО ћемо направити искорак, не бих потписао "репризу 2000"

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, након што је четврти пут у каријери добио "Златну лопту" за најбољег тренера, говорио је о очекивањима на предстојећем Европском првенству. Говорио је о тренутној ситуацији у тиму, истакао тимски рад и захвалио се свима ма досадашњој подршци.

Селектор је истакао да очекује од тима да пружи максимум што ће резултирати одличном игром и добрим пласманом.

Оно што могу да обећам јесте да ћемо на ЕУРО дати све од себе, наравно да желимо искорак и пласман у други круг, а не бих потписао "репризу 2000" и висок пораз у четвртфиналу“, рекао је Стојковић.

Присетио се и ранијих успеха репрезентације али и истакао да су сада очекивања много већа.

"Очекујем само једну ствар, а то је да играчи који буду били на списку, да сви буду потпуно спремни и здрави, да их заобиђу повреде и да немамо ситуацију какву сам имао, знате где (Катар, прим.аут). Што се тиче обећања, желим да направимо искорак, да одемо у други круг, у осмину финала. Хоћемо у осмину финала и имамо три шансе, имамо Енглезе, Словенце и Данце и трудићемо се да до тога дођемо, одемо што даље, што више, што бољи резултат направимо, мислим да ће бити сви задовољни. То је то, а има још шест месеци да уђемо у тактичке замисли", истакао је Стојковић.

Селектор је истакао да никако не би прихватио пласман у четвртфинале, па висок пораз, као што је било 2000. године против Холандије (6:1).

"То је било друго време, као неко ко води рачуна, ко има највећу одговорност када је А тим у питању увек желим више. Тако да, прво скочи, па реци хоп. Идемо корак по корак, има довољно времена, можда ће се појавити неки нови играчи, има довољно времена да наш тим припремимо да такмичарски буде на нивоу и буде опредељен"

Стојковић је претходно у званичном обраћању истакао и да је пласман на ЕУРО историјски из два разлога - јер је први после 24 године и јер је први под именом Србија.

"Награда има посебну важност за мене, али је и обавеза да наставим да се трудим да будем успешан, да репрезентацију презентујем најбоље што могу. Без дилеме ћу наставити у том ритму. У марту, када је Савез добио ново руководство, питали смо се шта је циљ. Циљ свих циљева и тај стратешки задатак је био пласман на Европско првенство, на којем дуго нисмо били. Сложилили смо се на састанку да је то нешто што морамо. Вратили смо фудбалску Србију на европску мапу. То је историјски резултат из два разлога. У питању је дуга временска дистанца, а друга је што ћемо под именом Србија учествовати на тако великом такмичењу", истакао је Стојковић.

Желим да се захвалим комплетном руководству ФСС на подршци, на ономе што је важно, а то је да имате ветар у леђа и да ту подршку истински осетите, нагласио је Пикси.

"Хвала породици на безрезервној подршци. Хвала стручном штабу, свим људима који су бринули о здрављу наших играча и да се захвалим фудбалској Србији која је препознала и веровала да можемо да идемо до краја, да остваримо циљ. Пласман на ЕУРО је поклон фудбалској Србији. Велика је част и велико задовољство, велика је срећа у људима да ћемо имати нашу заставу, да ћемо слушати нашу химну, да ћемо се борити за нашу земљу на такмичењу. То је велика ствар. Са те стране сам пресрећан, она долази као награда".

Пикси је истакао да би било нефер највеће заслуге приписивати њему.

"Нисам неко ко ће, нити ћу икада индивидуално гледати на успех, ово је успех свих нас, било би нефер да мени приписујете највећи успех. То није тачно, сви смо дали максимум и једино тако смо могли да дођемо до овог резултата, почевши од савеза, до оних најважнијих, до особља, стручног штаба, мислим да је то заједнички успех, ту видим и вас, медије, који дефинитивно и те како желите успех, желите да нас видите успешне, тако да је ово успех и припада и вама и треба да будете поносни".

На крају је прокоментарисао и чињеницу да практично није имао конкуренцију, пре свега због лоших резултата српских клубова на европској сцени.

" Мислим да има добрих тренера у сваком случају, ја их ценим и поштујем и колеге су увек ту да буду подржане. Награду сам добио на предлог Стручног одбора, морате питати њих што су дали тај предлог да ја будем поново изабран. Рекао сам малопре, имаш резултат, оно што си рекао, ти си остварио, то је Европско првенство. Реално је да ако гледате наше тренере, нереално је очекивати да имамо 25 пораза од 28 утакмица у европским такмичењима, две нерешене и једна победа. То је мало, нећу рећи катастрофа, јер су оне друга категорија, али није лепо кад имате толико пораза у Европи, небитно да ли је Лига шампиона, Европе или конференција. Не кажем то ја, то кажу резултати", поручио је Стојковић и додао да су му жеље за 2024 годину - да Србија буде на нивоу у Немачкој и да направи резултат какав се очекује, а приватно да смо весели, позитивни и здрави.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије