Читај ми!

Дојче веле: Бајерн у кризи, ко је одговоран?

Рекордер по броју титула у немачкој Бундеслиги у овој сезони би могао да остане без трофеја. Руководство фудбалског клуба Бајерн из Минхена мораће да објасни разлоге те неочекиване кризе. Ко је за њу одговоран?

Пре само два месеца, тамо негде средином марта, у минхенском Бајерну све је било онако како то обично бива на почетку пролећа. Рекордер по броју титула првака Бундеслиге још је био у игри за освајање титуле у сва три такмичења. У Лиги шампиона Баварци су низали победу за победом и на импресиван начин су се пласирали у четвртфинале. У Немачком купу такође. Једино је било мало проблема у Бундеслиги.

У домаћем првенству Бајерн није доминирао на начин на како је то било протеклих година. Пре тадашњег дербија с Борусијом из Дортмунда, Бајерн је био поражен на гостовању у Леверкузену. Серијски првак Бундеслиге пао је на друго место. Иза Дортмунда. Навијачима Бајерна је поглед на првенствену табелу причињавао нелагоду. На тако нешто нису навикли.

Али и они су морали да признају да наступи минхенског клуба на бундеслигашким травњацима уопште нису били у складу с амбицијама клуба. У том тренутку, након пораза против Бајера, неке ствари су се очигледно поклопиле: тренер којег су шефови Бајерна већ неко време желели да виде на клупи тог клуба, Томас Тухел, био је слободан на тржишту након што је неколико месеци пре тога добио отказ у Челсију. И тако су шефови Бајерна, а пре свих шеф Управе Оливер Кан и спортски директор Хасан Салихамиџић, сасвим изненађујуће одлучили да раскину сарадњу с Јулијаном Нагелсманом и да ангажују Тухела.

Остатак приче је добро познат. Бајерн је испао у четвртфиналу Лиге шампиона од Манчестер Ситија. Бајерн је испао у испао у четвртфиналу Немачког купа од Фрајбурга. Али, барем је у сусрету с директним конкурентом за освајање титуле првака Бундеслиге, нови тренер Тухел забележио победу (4:2) – захваљујући којој су се Баварци вратили на чело табеле.

Сезона без титуле?

Но, чини се да би за Бајерн ова сезона могла да се заврши без освојене титуле. Уочи последњег кола Бундеслиге, дортмундска Борусија има меч-лопту. Наиме, након што је минхенски клуб у прошлом колу на домаћем терену, пред својом шокираном публиком, претрпео тежак пораз од Лајпцига (1:3), Борусија је победом на гостовању код Аугсбурга (3:0) претекла Баварце и сада у сам финиш сезоне улази као лидер.

Како је то уопште могло да се догоди једном Бајерну, клубу који у последњој деценији серијски осваја титулу првака Немачке? Тренер Тухел, иначе искусан спортски учитељ, и сам признаје да нема појма шта се то догађа. Фрустрирани тренер чак је рекао да се „осећа помало немоћно“. Осим тога, он је набројао и бројне грешке које је направила његова екипа, па је најавио да ће дословно преврнути сваки камен у клубу како би елиминисао слабости Бајерна.

Неизвесна будућност дуета Кан-Салихамиџић

То неће бити довољно. Већ недељама се у јавности одговорност за актуелну ситуацију пребацује на клупског шефа Оливера Кана. Под притиском је све више и спортски директор Салихамиџић, а из његових уста у последње време излазе реченице попут ове:

"Дубоки су то проблеми, али не могу да кажем шта су наши проблем.“

Он до данас наглашава да је била исправна одлука да се тренера мења у сред сезоне, да је то једноставно морало да буде тако. И додаје да наступи Бајерна у то време нису били онакви какви иначе красе првака Немачке.

Чини се да је заиста било одређених проблема између тренера Нагелсмана и неких играча. Млади тренер није успео да коригује грешке Бајерна из претходне сезоне – у којој је ипак освојена титула првака Бундеслиге. Није успео ни у остварењу циља баварског клуба да Бајерн доминира на начин на како је то радио док је на тренерској клупи седео Јуп Хајнкес. Или Пеп Гвардиола.

У завршници сезоне то није додуше успео ни Тухел. Нарушен је и његов имиџ – имиџ успешног тренера који је с Челсијем пре две године освојио титулу клупског првака Европе. И Тухел указује да би му било много драже да је тим преузео тек на лето, уочи нове сезоне.

Каква је улога Улија Хенеса?

Шта ће се догодити ако Бајерн оконча сезону без освојене барем једне титуле? Какве се последице могу очекивати? И ако их буде, ко ће их сносити? Једно је сигурно: немир влада у клупској централи у Минхену. Бивши председник Ули Хенес и ранији шеф Управе Карл-Хајнц Румениге на трибинама нису ни покушали да сакрију згражавање због последњим наступа екипа. Седели су дословно окамењених лица. Почасни председник Хенес, који Бајерн сматра ни мање ни више него својим животним делом, нема додуше овлашћења да доноси одлуке, али је и даље члан Надзорног одбора. А то тело је најмоћнија контролна инстанца у клубу.

У Надзорном одбору седи осам мушкараца. Међу њима је бивши баварски премијер Едмунд Штојбер, ту су и представници (су)власника Бајерна, дакле углавном су то врхунски менаџери из света привреде. Хенесово мишљење ту има знатну тежину, врло је вероватно да оно што он каже има чак и већу тежину од онога што говоре актуелни председник клуба и председник Надзорног одбора Херберт Хајнер.

А водећи дует Кан-Салихамиџић мора управо на „рапорт“ пред Надзорни одбор, односно да објасни његовим члановима шта се то догодило у овој сезони, каква је њихова одговорност за серију спортских посртања. Идућа седница Надзорног одбора била је заправо планирана за понедељак 22. мај. Већ 20 година је традиција да се Надзорни одбор састаје понедељком уочи последњег првенственог кола, како је то објаснио Хајнер, јер након краја сезоне „сви одлазе на годишњи“.

Али, судећи по саопштењу клуба, овога пута је седница заказана за идући уторак, 30. маја, дакле након последњег кола. Без обзира како прволигашка сезона заврши за Бајерн, може се очекивати да та седница за Кана и Салихамиџића неће проћи у угодном ћаскању  

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво