Читај ми!

Буђење "орлова" из дводеценијског европског сна, хамлетовска дилема селектора Пиксија

Многи љубитељи фудбала заборавили су на последње учешће државне селекције на Европском првенству у фудбалу. Сигурно је да се они рођени на крају 20. и почетком 21. века не сећају последњег континенталног шампионата на ком је учествовала репрезентација. Поставља се реторичко питање, може ли Пикси са својим изабраницима бити на Европском првенству које "орлови" чекају 24 године?

Буђење "орлова" из дводеценијског европског сна, хамлетовска дилема селектора Пиксија Буђење "орлова" из дводеценијског европског сна, хамлетовска дилема селектора Пиксија

Један од најпознатијих цитата на енглеском језику написао је Вилијам Шекспир у драми "Хамлет". У дилеми, док главни лик посматра лобању дворске луде на гробљу са два гробара и својим пријатељем Хорацијом, Хамлет, између осталог изговара: "Бити, или не бити?! То је питање".

"Главни лик" у фудбалској репрезентацији Србије, Драган Стојковић изгледа да нема дилему када је реч о пласману на Европско првенство, барем ако је судити на основу изјава у медијима.

Први чин европске драме почиње у Београду

Последњи пут фудбалска репрезентација је под именом СР Југославија наступала 2000. године на Европском првенству одржаном у Белгији и Холандији, када је садашњи селектор Стојковић био један од носилаца игре те селекције.

У измаглици сећања, успомена навијачима Србије са тог такмичења су најбољи стрелци, Саво Милошевић и Холанђанин Патрик Клајверт са по пет постигнутих голова. Клајверт је од поменутог укупног броја голова на турниру, три постигао у победи над Југославијом, 6:1.

Двадесет и четири године касније, фудбалска селекција има велику прилику да оконча чекање настало услед хибернације репрезентативног фудбала који је прошао кроз свих пет фаза сна, а било је и наглих "ноћних" буђења услед глади.

Репрезентација Србије је на жребу у Франкфурту 2022. године добила противнике у квалификацијама за Европско првенство које ће се одржати 2024. године у Немачкој, тада се селектор Драган Стојковић нашалио и рекао да могу и аутобусом на гостовања.

У Групи Г, поред Србије, налазе се и селекције Мађарске, Црне Горе, Литваније и Бугарске.

Победа над Србијом један од највећих успеха Литваније

Утакмицом против Литваније, Србија ће отворити квалификације за Европско првенство 2024. године.

Литванија никада није играла на великим такмичењима, а један од највећих успеха забележили су управо против селекције Србије, 2009. године у квалификацијама за Светско првенство у Јужноафричкој Републици, тада су на свом терену славили резултатом 2:1.

У истом циклусу у Београду "орлови" су узвратили победом - 3:0.

Најсвежије окршаје ове две репрезентације имале су у Лиги нација 2018, Србија је победила и код куће и на гостовању, прво 1:0, затим, 4:1, док су у квалификацијама за Европско првенство 2020/21 Литванија је изгубила оба меча - 4:1, 2:1. 

Црна Гора хиљаду миља далеко од великих такмичења

Од осамостаљења 2006. године, Црна Гора никада није играла на Европском или Светском првенству.

Искусни централни бек Атлетика, Стефан Савић, тренутно је прва звезда тима. Поред њега налази се и Адам Марушић из Лација, нешто истуреније игра и Урош Ђурђевић, фудбалер шпанског Хихона, док је капитен селекције Црне Горе Стеван Јоветић, играч Херте. 

Селектор Црне Горе Миодраг Радуловић је изјавио да гаји велико поштовање према Драгану Стојковићу јер је српски селектор био тај који му је пружио прилику 2004. године у стручном штабу младе репрезентације Србије и Црне Горе, са којом је у Немачкој 2004. године стигао до сребрне медаље. 

"То не могу да му заборавим и бићу му захвалан до краја живота. Зато ме и радује начин на који Србија игра под његовим вођством, види се да је посложио све како треба и да је амбијент у екипи на врхунском нивоу. То је очигледно, сви дишу једним плућима. Наше две утакмице у предстојећим квалификацијама биће истински спектакл. Реч је о два савеза која имају изванредне односе, свакодневно сарађујемо и сигуран сам да ће навијачи уживати и у Београду и у Подгорици. Нека победи бољи", рекао је Радуловић.

Србија је против Црне Горе последњи пут играла 2018. године, у квалификацијама за Европско првенство. Оба пута је Србија изашла као победник.

Бугарска од 1994. године без успеха

Репрезентација Бугарске је у Групу Г дошла из четвртог шешира. Селектор је Младен Крстајић, некадашњи шеф стручног штаба Србије са којом је наступао на Светском првенству у Русији 2018. године.

Од играча у тиму Бугарске издвајају се Кирил Десподов и нападач Спарте из Прага, Мартин Минчев.

Бугари су два пута били део велике смотре репрезентација Старог континента, 1996. и 2004. године. Оба пута такмичење су завршили у групној фази.

Златним словима у фудбалској историји Бугарске уписан је податак да је ова ререзентација била четврта на Мундијалу у Сједињеним Америчким Државама 1994. године.

Тада је њихова узданица био нападач Барселоне Христо Стоичков, који је на том турниру био најбољи стрелац са шест постигнутих голова. 

Србија и Бугарска нису одиграли меч још од 2010. године. "Орлови" су у пријатељском мечу били бољи минималним резултатом 1:0.

Мађарска показала снагу против Енглеза и Немаца

Мађарска је репрезентација која долази, не заборавимо, из првог шешира. Међутим, ко је све од најјачих европских селекција (Шпанија, Холандија, Италија, Хрватска...) могао да буде противник Србији у Групи Г, северни сусед је екипа против које "орлови" имају једнаке шансе и на свом, али и на гостујућем терену.

Подсећања ради, Мађари не играју на предстојећем Мундијалу у Катару, али су били присутни на последња два Европска првенства, 2016. и 2021. године. На последњем су у осмини финала елиминисани од Белгије.

Пре тога нису учествовали од 1972, када су били четврти, а бележи се и европска бронза из Шпаније 1964. године.

Мађари су трећој групи А Лиге нација завршили на другом месту, а у такозваној "групи смрти" уписали су и добре резултате - два пута су савладали Енглеску, а са Немачком су одиграли нерешено и једном изашли као победници.

Од Италијана су изгубили у оба сусрета, што их је коштало пласмана на завршни турнир Лиге нација.

Слично као и Србија, у последње време негују нападачки фудбал. Један од најбољих појединаца је Доминик Собослај, а не треба занемарити и његове саиграче из Лајпцига, који чине окосницу овог немачког клуба, Вилија Орбана и Петера Гулачија.

Поред поменутих играча ту је и стамени штопер Фенербахчеа Атила Салај.

Србија је савладала Мађарску у марту 2022. године у пријатељском мечу, 1:0, а пре тога у оквиру Лиге нација 2020. године Мађари су били бољи у Београду 0:1, а касније и играли нерешено 1:1 у Будимпешти.

"Какав бараж? Не размишљам о баражу!"

Стојковић је у изјави за медије после сазнања о противницима у Франкфурту рекао да је група уједначена, али да он не размишља о баражу који је Србија већ изборила путем Лиге нација.

"Какав бараж? Не размишљам о баражу! Наш циљ је да идемо у Немачку 2024. године и бићемо фокусирани на то. О трећем месту и баражу апсолутно не размишљамо и учинићемо све да после 24 године Србија буде на Европском првенству. Према томе, поштујемо све, али највише себе... Биће то добро на крају", рекао је селектор Драган Стојковић Пикси.

Након Хамлетовског питања могао би да уследи селекторов одговор, заправо, коментар није изостао након жреба, а одговор ће фудбалска јавност добити крајем године.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво