Читај ми!

Преминуо Ћиро Блажевић

Некадашњи фудбалски тренер и селектор репрезентације Хрватске Мирослав Ћиро Блажевић преминуо је у 88. години, јављају хрватски медији.

Блажевић је преминуо након дуге борбе с раком простате који му је први пут дијагностикован 2011. године. 

Некадашњи селектор Хрватске репрезентације предводио је национални тим до четвртфинала на Европском првенству 1996. године и до трећег места на Светском шампионату две године касније, када је тим Хрватске заузео треће место.

Блажевић је рођен 10. фебруара 1935. године у Травнику где и започео фудбалску каријеру. 

Током играчких дана наступао је за Динамо Загреб, Локомотиву Загреб, Сарајево, Ријеку и Сион. 

У 31. години објавио је крај активне фудбалске каријере, а две године потом започео је тренерски ангажман. 

Међу многобројним клубовима широм Југославије, Европе и света, остаће упамћена титула првака Југославије коју је освојио као шеф стручног штаба са Динамом из Загреба  1982. године. 

Динамо је, наиме, на ту титулу чекао пуне 24 године, а спортски хроничари бележе да је у шампинској сезони на Максимиру било присутно у просеку 30 000 навијача.  

Светско првенство, историјски успех Хрватске 

Велико поверење и уважавање од спортских радника у Хрватској Мирослава Ћиру Блажевића довело је до места селектора те земље у фудбалу. 

Блажевић је био селектор Хрватске репрезентације у фудбалу од 1994. до 2000. године када је направљен први велики успех селекције у светским оквирима. 

У шест година Ћиро је Хрватску водио 73 пута те је уписао 36 победа, 22 ремија и 15 пораза.

Назнака великог успеха Хрватске догодила се 1996. године када су "ватрени" под селкторском палицом Ћире Блажевића изборили пласман у четвртфинале Европског првенства где су поражени од Немачке 2:1. 

Међутим, две године касније Хрватска се реванширала Немцима у четвртфиналу Светског првенства и обезбедила највећи успех у дотадашњој историји националног фудбала. 

Касније су поражени у полуфиналу од домаћина Светско првенства селекције Француске, да би на крају у борби за треће место били бољи од Холандије. 

Током тренерске каријере предводио је и Хајдук из Сплита, али и Осијек, а био је селектор и селекције Босне и Херцеговине где се задржао годину дана у периоду од 2008. до 2009. године. 

Након одласка са места селектора БиХ Ћиро је отишао у Kину, затим у Иран, да би се 2012. вратио Загреб. 

Тренерски ангажман окончао је 2014. године, а последњи клуб кога је предводио био је Задар.

Некадашњи тренер у медијима је истицао да неће дочекати овогодишњи рођендан, Мирослав Ћиро Блажевић је преминуо два дана пре 88. рођендана.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво