Миљанић за сва времена

Миљан Миљанић један од 50 најутицајнијих светских тренера у последњих пола века, у избору енглеског часописа "Ворлд сокер". Миљанић једини тренер са простора бивше Југославије који је изабран међу најутицајније светске тренере.

Енглески часопис "Ворлд сокер" уврстио је некадашњег југословенског селектора и шефа стручног штаба Црвене звезде Миљана Миљанића међу 50 најутицајнијих светских тренера у последњих пола века, објавио је Фудбалски савез Србије.

Поред Миљанића, који је скоро ти године тренирао и најтрофејнији светски клуб Реал Мадрид и једну сезону Валенсију, међу најутицајније светске фудбалске стручњаке уврштени су, између осталих и Алф Ремзи, Франц Бекенбауер, Енцо Беарцот, Марио Загало, Јохан Кројф, Луис Цезар Меноти, Боб Пејсли, Ђовани Трапатони, Алекс Фергусон, Валериј Лобановски, Ринус Михалс ...

Миљанић, који ће 4. маја прославити 80. рођендан, једини је тренер са простора бивше Југославије који је изабран међу најутицајније светске тренере и један од ретких са те листе који током каријере никада није освојио наслов континенталног првака или шампиона света у клупској и репрезентативној конкуренцији.

У веома успешној тренерској каријери Миљанић, који је рођен у Битољу, два пута је водио репрезентацију Југославије на првенствима света у Немачкој 1974. и Шпанији 1982. године. На челу "плавих" био је још и периоду од 1965. до 1966.

Најуспешнији клуб са простора бивше Југославије, београдску Црвену звезду Миљанић је тренирао од 1966. до 1974, а највећи међународни успех са "црвено белима" постигао је пласманом у полуфинале Купа европских шампиона.

Са Црвеном звездом Миљанић је освојио укупно десет титула, док је са Реал Мадридом освојио два наслова првака Шпаније и Куп Краља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се