Срби у Маријамполу

Kвалификациону утакмицу за Светско првенство против Литваније Србија ће играти недалеко од Каунаса у градићу Маријамполу. Временске прилике у Каунасу и околини не иду на руку нашој репрезентацији. Време је хладно и тмурно, док је киша синоћ дочекала нашу репрезентацију.

То је градић са око 47.000 становника и налази се на реци Шешупе, која дели град на два дела повезана са шест мостова. Маријамполе је средиште управе истоименог округа са значајним индустријским потенцијалом.

Фудбалска репрезентација Србије ће среду увече од 20.00 сати по београдском времену против домаће Литваније играти на стадиону Судува у Маријамполу. Стадион након реконструкције 2008. године има капацитет 6.250 места. Локални истоимени клуб користи тај стадион за своје наступе.

Прву међународну утакмицу на стадиону Судува Литванија је играла септембра прошле године против Аустрије и победила са 2:0.

У "совјетској ери" фудбал се у Литванији развијао по совјетском моделу. Најистакнутији литвански клубови Каунас и Жалгирис били су перјанице тог региона у оквиру СССР. Њени тимови никада нису успели да освоје титулу првака. Највећим дометом клупског фудбала у Литванији сматра се учешће Жалгириса у Купу УЕФА 1987. године.

Занимљиво је да су 1986. године у олимпијском тиму СССР са територије Литваније наступали фудбалери који су се звали Александар Јовановић и Петар Петровић.

Након иступања из СССР, 1990. године, литвански фудбал је кренуо самосталним путем. Због слабе домаће лиге Литванија, највећа земља балтичког региона, покренула је, заједно са Естонијом и Летонијом, Балтичку лигу.

После поновног добијања независности, Литванија је своју прву међународну утакмицу одиграла против Естоније 27. маја 1990. Литванија никада није учествовала у финалној фази првенства Европе или света. Велики успех је остварила 2. септембра 2006. када је изборила 1:1 против првака света Италије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара