Читај ми!

Финска – аутсајдер међу аждајама

Фудбалска селекција Финске први пут у историји учествује на неком великом такмичењу. Само учешће на континенталном шампионату велики је успех за Северњаке, што не значи да тим селектора Маркуа Канерве неће покушати да помрси рачуне неком од фаворита у Групи Б.

Репрезентација Финске једна је од екипе којој се дају минималне шансе за пласман у осмину финала Европског првенства, а уколико екипа Маркуа Канерве у томе успе – биће то право мало чудо.

Финска није земља фудбала, а учешће на шампионату Европе биће тој земљи прво на неком великом турниру од кад се на северу игра "најважнија споредна ствар на свету".

Истина, фудбал је био у експанзији у Финској током 2000-тих, када је репрезентација забележила и најбољи пласман на Фифиној ранг-листи – 33. позицију 2007. године.

Захваљујући изједначеној квалификационој групи, Финска је завршила на другом месту, иза максималних Италијана, оставивши иза себе Грчку и Босну и Херцеговину.

Екипа се налази у лошој форми – није победила од новембра прошле године, а у последњим припремним мечевима пред Евро поражена је од Шведске и Естоније, па мало ко очекује да Финска може да направи запаженији резултат на турниру.

Истина, прошлог новембра савладали су у пријатељском мечу светског шампиона Француску, што је најзначајнија победа у историји финског фудбала.

Сви се сећају некада великих имена светског фудбала, Јарија Литманена и Самија Хипије, али Финска одавно нема играче таквог калибра.

Прва звезда екипе свакако је нападач Норича Тему Пуки, који је био један од најбољих голгетера на Острву у сезони коју су "канаринци" играли у Премијер лиги.

На руку финској екипи не иде ни састав Групе Б, где ће за противнике имати Белгију, Данску и Русију, селекције које претендују (макар) на четвртфинале.

Први меч на турниру Финка ће играти против Данске у Копенхагену, а онда следе дуели са Русијом и Белгијом у Санкт Петербургу.

понедељак, 10. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије